Autonieuws

Nissan stopt in 2025 met de productie van de Leaf

juli 22, 2022

Nissan Leaf

Nissan is druk bezig met het elektrificeren van het gehele gamma. Ze introduceren tot en met 2030 maar liefst 15 nieuwe elektrische modellen. Het lijkt erop dat Japanners in 2025 – na 15 jaar – daarom definitief de Leaf uitzwaait. Nissan gaat zich richten op nieuwe EV’s, zoals de Ariya en de nieuwe volledig elektrische Micra-opvolger. Nissan wil het nieuws nog niet officieel bevestigen, maar volgens bronnen start halverwege dit decennium de productie van de opvolger van de Leaf in de Nissan-fabriek in Sunderland. Of dit model een directe opvolger van de Leaf wordt is nog niet duidelijk.

Bestverkochte elektrische auto

Officieel was de Mitsubishi i-MiEV net iets eerder op de markt, maar de Leaf wordt vaak gezien als de eerste elektrische auto voor de massa. De Leaf was jarenlang de bestverkochte elektrische auto ter wereld. Voorlopig heeft Nissan al 577.000 exemplaren van de Leaf gebouwd. Zo’n 14.000 stuks daarvan zijn voorzien van een geel kenteken. De eerste generatie Nissan Leaf werd in 2010 geïntroduceerd. De eerste generatie kwam dankzij een 24 kWh accupakket 175 kilometer ver op een enkele acculading. Zat het weer tegen, dan was de pret soms al op na 80 kilometer. Cijfers waar we tegenwoordig een beetje om moeten gniffelen, maar destijds maakte de techniek van de Leaf veel indruk.

Scherpe prijs

De techniek was in 2010 hagelnieuw en dat vormde soms een uitdaging voor de Japanners. Batterijleveranciers voor autofabrikanten waren er eigenlijk niet. Batterijen waren bestemt voor laptops en andere elektronische apparatuur. Voor een elektrische auto was de Leaf best scherp geprijsd. Zeker voor die tijd. In 2011 reed je voor 32.590 euro met een nieuwe Leaf uit de showroom. Daarvoor kreeg je niet een klein ruimtekarretje zoals de Mitsubishi i-Miev, Citroën C-Zero en Peugeot i-On, maar een volwaardige C-segment vijfdeurs hatchback.

Tweede generatie Leaf

De tweede generatie van de Leaf verscheen in 2017 in de showroom. Hij kreeg een sterkere elektromotor (150 pk) en een groter accupakket van 40 kWh. In 2019 werd hij ook leverbaar met een 62 kWh accupakket en met een vermogen van 217 pk. Beide varianten biedt Nissan op dit moment nog steeds aan. Met het compacte accupakket komt de Leaf volgens de WLTP-cijfers 270 kilometer ver. De Leaf E+ met het grote accupakket schopt het tot 385 kilometer.

Lees ook: Dit is de Micra-opvolger