Autonieuws

Nissan Qashqai e-Power: elektrisch rijden zonder dat je hoeft te laden

maart 7, 2022

Nieuwe Nissan Qashqai

De nieuwe Nissan Qashqai — die inmiddels een jaar op de markt is — heeft altijd elektrische ondersteuning. De instapper is namelijk al een mild hybride. Maar binnenkort kun je een uitvoering kopen die nog veel duurzamer is: de Qashqai e-Power.

Qashqai e-Power

Deze nieuwe uitvoering maakt gebruik van een 1.5-liter driecilinder turbomotor met variabele compressie, een generator, een omvormer en een 190 pk sterke elektromotor. De benzinemotor is goed voor 156 pk, maar dat mag je eigenlijk gelijk weer vergeten. De verbrandingsmotor drijft de wielen namelijk niet aan, maar is er om elektriciteit op te wekken. De elektromotor zorgt namelijk voor de aandrijving.

Efficiënte aandrijflijn

Op die manier kan de benzinemotor altijd op het optimale toerental draaien én met de beste compressieverhouding, wat zorgt voor een betere efficiëntie en minder CO2-uitstoot ten opzichte van een traditionele verbrandingsmotor. Er is daarnaast ook geen versnellingsbak, die normaal gesproken voor vermogensverlies zorgt.

Rijervaring

Omdat de e-Power altijd wordt aangedreven door een elektromotor, komt de rijervaring overeen met die van een traditionele EV. Dat betekent dus soepele, lineaire acceleratie, dankzij een flinke bak direct verkrijgbaar koppel: 330 Nm om precies te zijn. Maar belangrijker: hij is zuinig. Volgens Nissan bedraagt het gemiddelde verbruik 5,3 l/100 km, wat samengaat met een CO2-uitstoot van 119 g/km.

Nissan e-Pedal

De bijzondere hybride biedt drie rijmodi: Standard, Sport en Eco. Alle rijmodi hebben een aanvullende B-modus. De auto remt in deze stand flink af op de motor, waardoor je energie terugwint. In de e-Pedal-modus voelt de auto dus helemaal aan als een elektrische auto. Je kunt dan wegrijden, accelereren en afremmen met alleen het gaspedaal. Volgens Nissan is dit is in 90 procent van de rijsituaties mogelijk.

De prijzen maakt Nissan binnenkort bekend.