Achtergrond Autonieuws

Nissan introduceert e-4ORCE in Europa – Wat is dat?

februari 13, 2023

e-4ORCE

Bij Nissan zijn ze er razend trots op: e-4ORCE. Het merk heeft jaren gewerkt aan de technologie en je vindt het terug in bepaalde elektrische en geëlektrificeerde modellen. Voor nu zijn dat de Ariya en X-Trail e-Power. De ‘e’ in e-4ORCE staat voor de elektromotoren die Nissan in het systeem toepast. ‘4ORCE’ verwijst naar de fysieke kracht en energie van de auto terwijl het cijfer 4 staat voor vierwielaandrijving.

Twee elektromotoren

Het systeem maakt gebruik van twee elektromotoren, één op de vooras en één op de achteras. Bij de X-Trail krijg je daarnaast nog een reguliere benzinemotor, die stroom opwekt voor de elektromotoren. In de Ariya komt de stroom uit een groot accupakket. Omdat er op iedere as een elektromotor ligt, is er geen centrale aandrijfas meer nodig. Het systeem is daardoor minder complex en minder zwaar dan een traditioneel 4WD-systeem. Bovendien is er door het ontbreken van een differentieel meer interieurruimte beschikbaar.

Nauwkeurig

Het e-4ORCE-systeem reguleert het vermogen van de twee elektromotoren en verdeelt dat gelijkmatig en onafhankelijk over de voor- en achteras, zodat de grip van de banden maximaal is. Daarnaast reguleert het systeem de remkracht voor elk wiel afzonderlijk. Dankzij de nauwkeurige aansturing van elektromotoren en remmen blijft de auto volgens het merk in alle omstandigheden koersvast, ongeacht of het wegdek heel nat of zelfs glad is. Ideaal tijdens de wintersport dus of als je met een caravan door een modderig landweggetje moet ploegen.

Razendsnel

Het e-4ORCE-systeem kan de verdeling van het vermogen tussen de twee elektromotoren in een tienduizendste van een seconde aan passen. Aanzienlijk sneller dan bij mechanische vierwielaandrijving mogelijk is. De X-Trail met e-4ORCE heeft als voordeel ook een hoger trekgewicht. Onlangs gingen we op stap met de nieuwe X-Trail met e-4ORCE. Hoe dat ging lees je hier: