Autonieuws

Nissan Ariya NISMO maakt hebberig

januari 12, 2024

NISMO

Het leek slechts een kwestie van tijd. Nissan laat vroeg of laat zijn motorsportafdeling – NISMO – los op een productiemodel. Nu is de Ariya aan de beurt. In Tokyo heeft Nissan trots de Ariya NISMO onthuld. Het extra sportieve model is uitgerust met een aangepast onderstel, en zowel het exterieur als het interieur zijn onder handen genomen.

B6 e-4ORCE

Er komen twee uitvoeringen beschikbaar: de B6 e-4ORCE en de B9 e-4ORCE. Beide maken – de naam zegt het al – gebruik van e-4ORCE technologie van Nissan, met twee elektromotoren die zorgen voor vierwielaandrijving en torque vectoring. In de B6 e-4ORCE zorgen de elektromotoren voor 367 pk en 560 Nm. Stroom halen ze uit een 66 kWh accupakket. Het lijkt hier te gaan om de basis-accu die Nissan biedt in de Ariya, maar dan vergroot met 3 kWh.

B9 e-4ORCE

De B9 e-4ORCE is de topversie en beschikt over 437 pk en 600 Nm. In de bodem ligt een 91 kWh accupakket. Ook hier lijkt het om een groter accupakket te gaan dan Nissan normaliter levert in de Ariya. Het grootste accupakket die je momenteel kunt krijgen beschikt namelijk over 87 kWh. Sprinttijden en actieradius-cijfers geeft Nissan nog niet vrij. Volgens het merk beschikken de modellen over een ongeveer 10 procent hoger piekvermogen en nieuwe rijmodi.

NISMO-sausje

Uiteraard is de ARIYA Nismo voorzien van een hoop opvallende aerodynamische elementen, zoals extra spoilerwerk, luchtopeningen en een stevige diffuser. Het chassis is aangepakt en moet zorgen voor betere stabiliteit en bochtengedrag, maar ook voor een betere lijnvoering en een beter bochtengedrag bij hoge snelheden. Over het interieur is ook een NISMO-sausje gegoten, met veel rode accenten. Het elektrische NISMO-model komt in het voorjaar op de markt in Japan. Of én wanneer hij naar Europa komt, is nog niet bekend.