Achtergrond

Nieuwe wet in Parijs levert 5 miljoen euro aan boetes op

december 22, 2022

Meer dan 200.000 boetes uitgedeeld in hele korte tijd

In grote steden zoals Londen, Parijs en Berlijn staat het verkeer vaak vast. Om snel en gemakkelijk door het verkeer heen te gaan, kiezen veel mensen daarom voor een motor of scooter. In Parijs kon je tot 1 september ook nog eens je motor overal neerzetten, helemaal ideaal. Maar dát mag nu niet meer.

Parkeergeld

Er is een nieuwe wet aangenomen waarin staat dat er parkeergeld betaald moet worden. Niet iedereen in Parijs weet echter dat dit het geval is, blijkt uit de enorme hoeveelheid parkeerboetes die de afgelopen maand zijn geschreven in de Franse hoofdstad.

Drie maanden lang

Vanaf 1 september dit jaar moest je voor je tweewieler parkeergeld betalen in de stad van de liefde. Deze liefde heeft de Franse stad niet voor verbrandingsmotoren, want het betalen van parkeergeld is nu verplicht voor alle tweewielers met verbrandingsmotor. Elektrische varianten mogen dus nog wel gratis parkeren. Het gaat om boetes variërend van 25 tot 37,5 euro. Er zijn er meer dan 200.000 uitgeschreven en dat heeft de Franse overheid tenminste 5 miljoen euro opgeleverd.

3 euro per uur

Het parkeertarief voor scooters en motoren in de Franse hoofdstad is op elke plek hetzelfde. Dit bedrag is 3 euro per uur. De regel is ingesteld om – hoe kan het ook anders – mensen aan te sporen om de overstap te maken naar elektrische tweewielers. Op deze manier kunnen de Parijzenaren geld besparen en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan een schoner Parijs. Vanaf 2023 kun je in Parijs ook boetes krijgen voor het produceren van te hard geluid. Er hangen momenteel al systemen die dat kunnen detecteren, en vanaf 2023 automatisch boetes kunnen uitschrijven. Even oppassen dus voor motorfanaten die de Franse hoofdstad willen bezoeken.

Lees ook: