Autonieuws Autosport Formule 1

Nieuwe teambazen voor Ferrari, McLaren, Alfa Romeo en Williams

december 15, 2022

Ferrari

Nieuwe teambazen dus voor Ferrari en McLaren. Ferrari nam onlangs afscheid van Mattia Binotto. Na 28 jaar bij de rode renstal, waarvan de afgelopen drie jaar als teambaas, bleek dat de 53-jarige Italiaan onvoldoende vertrouwen kreeg om door te gaan. Onder zijn leiding verliep het afgelopen seizoen desastreus: de auto bleek onvoldoende betrouwbaar en het team maakte veel tactische fouten.

Geruchten over een overstap van Red Bull-teambaas Christian Horner blijken ongegrond: Ferrari heeft als opvolger Fréderic Vasseur aangesteld. Deze Fransman heeft de afgelopen jaren bij Alfa Romeo Sauber al met Charles Leclerc samengewerkt. Een man met aanzien in de paddock. Voordat hij in de Formule 1 zijn plek vond, was hij mede-oprichter van het ART Grand Prix-team, dat in de Formule 2 en 3 onder meer kampioenen afleverde als Lewis Hamilton, Nico Rosberg en George Russell.

Alfa Romeo Sauber

Het team van Alfa Romeo Sauber heeft Vasseurs opvolger al binnen. Teambaas Andreas Seidl verlaat McLaren en gaat werken voor de renstal van coureurs Valtteri Bottas en Guanyu Zhou. Seidl wordt gezien als een belangrijke man achter de wederopstanding van McLaren in de afgelopen jaren. In het ingekorte coronaseizoen van 2020 werd het team zelfs derde in het WK voor constructeurs.

Sauber gaat in 2023 nog door het leven als Alfa Romeo. Vanaf 2026 echter wordt het team omgedoopt tot Audi, waarbij de Duitse fabrikant ook eigen motoren gaat bouwen. Met zijn aanstelling lijkt Seidl zich op te maken als eerste teambaas van het Audi-fabrieksteam.

LEES OOK: Overzicht F1 2023: alle Formule 1-coureurs en F1-teams

Nieuwe teambaas: McLaren

Door het vertrek van Andreas Seidl heeft McLaren snel Andrea Stella naar voren geschoven als nieuwe teambaas. De 51-jarige Italiaan verdiende zijn sporen eerst als race-ingenieur van Michael Schumacher en Kimi Raikkonen bij Ferrari. In 2015 stapte hij over naar McLaren, waar hij sinds 2019 leiding geeft aan de race-afdeling.

Nieuwe teambaas voor Williams?

Ook Williams moet een nieuwe teambaas zien te vinden. Jost Capito heeft besloten om na twee seizoenen een stapje terug te doen. “Het was een waar voorrecht om dit team te mogen leiden en de ommekeer van het succesvolle team te mogen inluiden”, aldus Capito in een verklaring. Ook technisch directeur François-Xavier Demaison verlaat het team. Ook al scoorde Williams met 31 WK-punten veel beter dan afgelopen seizoenen, toch eindigde het team onderaan de WK-rangschikking. Zelfs de knappe negende plaats van invaller Nyck de Vries kon daar niets aan veranderen.

Wie de opvolgers worden van Capito en Demaison is nog niet bekend.