Autonieuws

Nieuwe Renault 5 E-Tech Electric: erfgoed ontmoet toekomst

februari 26, 2024

RENAULT 5 IS TERUG! Gegarandeerd een succes? – ALLE DETAILS – AutoRAI TV

Renault 5 E-Tech Electric: de terugkeer van een icoon

In de jaren ’70 stond Renault voor een forse uitdaging. Door de oliecrisis en de stagnerende economie stonden consumenten niet langer te springen om grote, onzuinige en dure auto’s. In 1972 was daar het antwoord: de lichte, compacte en zuinige Renault 5. Meteen was deze auto een grote hit: miljoenen exemplaren rolden wereldwijd de showrooms uit. Met een tweede generatie in 1984 bleef het model zelfs tot 1996 in productie! Daarmee werd de Renault 5 een onmiskenbaar onderdeel van het erfgoed van Renault, hetgeen werd versterkt door speciale sportieve versies als de Renault 5 Turbo. Nu, 52 jaar na de introductie van het origineel, presenteert Renault de geheel nieuwe en volledig elektrische Renault 5 E-Tech Electric.

Uiterlijk Renault 5 E-Tech Electric

Laten we allereerst virtueel een rondje om de auto heen lopen. Meteen valt op dat de nieuwe Renault 5 E-Tech Electric enkele karakteristieke kenmerken van de klassieker bezit, maar desondanks een geheel eigen gezicht vertoont. Het silhouet, met de schuin aflopende kofferklep, de rechtopstaande achterlichten en de rechthoekige koplampen zijn enkele van die klassieke kenmerken. Maar de nieuwe Renault 5 oogt een stuk stoerder dan zijn familieleden uit het verleden. Dat is vooral te danken aan de relatief lange wielbasis van 2,54 meter in combinatie met het compacte formaat van 3,92 meter. Daardoor staan de wielen mooi op de hoeken en blijft de overhang voor en achter tot een minimum beperkt. Die wielen zijn overigens standaard 18-inch groot. Kleinere wielen zouden volgens Renault het ontwerp van de nieuwe 5 geen recht aandoen.

Als we inzoomen op de details, valt allereerst het getal ‘5’ op de motorkap op. Dit is een indicator van hoe vol de batterij is opgeladen. Als je de auto nadert, lichten de streepjes in de 5 op en kun je in één oogopslag zien hoe vol de Renault 5 ongeveer zit. Een leuk en speels detail. Verder mogen de leverbare kleuren er ook zijn. Het felgroene Vert Pop is zelfs standaard! De uitvoeringen Iconic en Techno zijn optioneel leverbaar met Noir Étoilé voor het dak. Al met al zijn we blij om te zien dat Renault het ontwerp van het prototype bijna één op één heeft overgenomen!


Interieur: retro-design met Google-saus

Het interieur van de Renault 5 E-Tech Electric is minstens net zo speels als de buitenkant. De stoelen doen direct denken aan de exemplaren die in de oude Renault 5 Turbo te vinden waren, met de horizontale strepen op het zitvlak en de vorm van de wangen van de stoel. Prominent op het dashboard vinden we twee digitale schermen. Die draaien op OpenR Link, het infotainmentsysteem van Renault dat Android Automotive als basis heeft. Dat heeft als groot voordeel dat Google Maps geïntegreerd is in de auto, tevens voorzien van een EV-routeplanner. De auto berekent dus automatisch of je onderweg nog een laadstop moet maken en zo ja, hoe lang deze gaat duren. Daarbij zorgt het systeem er tevens voor dat de accu voorverwarmd wordt, zodat het laden sneller verloopt.

Verder valt in de Renault 5 E-Tech Electric op dat de bouwkwaliteit van zeer hoog niveau is. Ook het materiaalgebruik is voor een B-segmenter zeer goed op orde. De interieurruimte voorin is goed te noemen, net als de zitpositie. Het stuur kan lekker ver naar je toe gehaald worden, zodat ook langere mensen prettig kunnen zitten in de nieuwe Renault 5. Achterin blijft er niet heel veel ruimte meer over. Volwassenen van gemiddelde lengte zitten met hun benen opgevouwen en kunnen hun voeten niet kwijt onder de voorstoelen. Voor opgroeiende kinderen biedt de achterbank van de Renault 5 echter genoeg ruimte. Ook de bagageruimte is met 326 liter van een meer dan acceptabel formaat. De relatief hoge tildrempel is wel iets om rekening mee te houden.

Vanaf circa 25.000 euro, tot 400 kilometer actieradius

Renault belooft dat de nieuwe Renault 5 leverbaar wordt vanaf 25.000 euro, maar op die instapversie moeten we nog even wachten. In eerste instantie komt de Renault 5 namelijk op de markt in de sterkste uitvoering met de grootste batterij. In dat geval is de auto 150 pk sterk en heeft hij een batterijcapaciteit van 52 kWh, waarmee je een WLTP-actieradius van tot 400 kilometer moet kunnen halen. Wat de prijs van deze motorisering gaat zijn, is nog niet bekend. Daaronder komt een variant met 120 pk en 40 kWh batterijcapaciteit te staan. In dat geval kom je tot 300 kilometer ver, nog steeds een schappelijke actieradius. Het voordeel van de kleinere accu is daarbij dat de Renault 5 E-Tech Electric 100 kg lichter is: hij weegt dan 1.350 kg ten opzichte van 1.450 kg. Voor een EV is dat nog steeds een prima gewicht te noemen.

De instapversie van de Renault 5 E-Tech Electric krijgt 95 pk met het accupakket van 40 kWh. Het nadeel van deze instapversie is dat deze niet kan snelladen. De duurdere twee versies kunnen dat wel, tot een snelheid van 80 kW (120 pk, 40 kWh) of 100 kW (150 pk, 52 kWh). In beide gevallen kost het ongeveer een halfuurtje om bij een snellaadpunt weer tot 80 procent op te laden. Een andere noviteit van de nieuwe Renault 5 is dat hij beschikt over de mogelijkheid tot bidirectioneel laden (vehicle-to-load én vehicle-to-grid). Daarmee moet je in de toekomst, via het ecosysteem van Mobilize, de Renault 5 E-Tech Electric kunnen gaan gebruiken als thuisbatterij.


Wanneer komt de Renault 5 E-Tech Electric op de markt?

De prijzen van de Renault 5 E-Tech Electric volgen in een later stadium, in aanloop naar de marktintroductie. Die zal halverwege dit jaar gaan plaatsvinden. Overigens is het nieuwsvat van Renault Group dan nog lang niet leeg. Later dit jaar presenteren de Fransen namelijk ook nog de sportieve versie van de Renault 5, de Alpine A290, en de geheel nieuwe Renault 4. Excitant!