Achtergrond Autonieuws

Nieuwe Range Rover Sport – Alles wat je moet weten

mei 11, 2022

Verschillen

Het design van de Sport leunt zoals altijd sterk op dat van de reguliere Range Rover. Maar zoals de naam suggereert, is hij sportiever. Hij oogt wat compacter en heeft een schuin liggende achterruit. Aan de voorzijde zitten een kleinere grille en plattere koplampen. De Sport kijkt daardoor wat bozer de wereld in.

Ander design

Aan de achterkant zijn de verschillen groter ten opzichte van zijn grote broer. Daar loopt een over de hele breedte een horizontale zwarte balk, met aan weerszijde de achterlichtunits. De traditionele Range Rover is juist voorzien van opvallende verticale achterlichten. Verder valt op dat de kentekenplaat helemaal naar onderen geplaatst is.

Flinke SUV

De nieuwe Range Rover Sport is flink gegroeid. Hij is langer, breder en hoger dan zijn voorganger. Vooral de lengte is stevig toegenomen: zeven centimeter. De 4,95 meter lange SUV is echter niet meer leverbaar als zevenzitter. Ook niet met vier zitplaatsen, daarvoor moet je de reguliere, statige Range Rover hebben. Achterin is er altijd ruimte voor drie personen, die meer been- en knieruimte hebben dan ooit in een Range Rover Sport. De bagageruimte is ook toegenomen.

Interieur

Ook het interieurdesign komt uiteraard overeen met de reguliere Range Rover, toch zijn er een paar zaken anders. Zo zijn de voorstoelen een aantal centimeter lager geplaatst en is de middenconsole juist verhoogd. Daarnaast is er een nieuw stuur, dat kleiner is dan in de Range Rover. Allerlei zaken die voor een extra sportief gevoel moeten zorgen. 22-voudig elektrisch verstelbare, ventileerbare/verwarmbare voorstoelen met geheugen- én massagefunctie zorgen ervoor dat je qua comfort ook niets te kort komt.

Motoren

Land Rover levert het dynamische broertje van de Range Rover met benzine- dieselmotoren, met 249 pk tot een 530 pk sterke V8. Met de sterkste krachtbron heeft de Sport slechts 4,5 seconden nodig voor de 0-100-sprint. Er zijn ook twee krachtige plug-in hybrides, met 440 of 510 pk. De sterkste PHEV zit in 5,3 seconden op de 100 km/u en de 440 pk variant heeft daar 5,8 seconden voor nodig. Beide uitvoeringen maken gebruik van een zes-in-lijn benzinemotor.

Dankzij een flink accupakket, met een capaciteit van 38,2 kWh, halen de PHEV’s op papier 113 kilometer zonder een druppel benzine te verbranden. Dankzij een gemiddelde CO2-emissie van slechts 18 g/km, zullen de plug-in hybrides voorlopig de meest interessante keuze zijn in ons land. In 2023 komt een volledig elektrische Range Rover Sport op de markt.