Autonieuws

Nieuwe Lexus RZ heeft een hypermodern verwarmingssysteem

december 21, 2022

Lexus RZ

De nieuwe RZ profiteert als eerste Lexus-model van de nieuwe soort verwarming. Hoe werkt het precies? Thuis of in je auto verwarmt een normale kachel de lucht om je heen, waardoor jij het lekker warm krijgt. Thuis zorgen een cv-ketel en radiatoren voor warme lucht en in je auto gebruikt de kachelradiateur de motortemperatuur om het interieur op de warmen. In elektrische auto’s zorgt een elektrische kachel en/of een warmtepomp hiervoor. In de nieuwe Lexus RZ gaat het heel anders.

Infraroodverwarming

In de nieuwe RZ zitten voor in het interieur twee panelen die met infraroodstraling alleen vaste objecten voor zich verwarmen. Het verwarmt dus niet de lucht. Dit verwarmt de bestuurder en voorpassagier sneller dan conventionele klimaatbeheersingssystemen. Een soortgelijk systeem ken je wellicht van een infraroodsauna.

Minder energie

De stralingsverwarming verwarmt inzittende niet alleen sneller, het verbruikt ook nog eens zo’n 8 procent minder energie. Het systeem hoeft namelijk alleen warmte af te geven waar dat nodig is. Dat is prettig voor de actieradius van de auto.

Dekentje

Er zitten ook twee warmtestralers op kniehoogte, waardoor het voelt alsof je een warm dekentje op je benen hebt liggen. Mocht je fysiek contact maken met een paneel, dan daalt automatisch de temperatuur, zodat je het niet ineens heel warm krijgt.

Topmodel

Naast de moderne verwarming zit er ook nog een normale kachel in de nieuwe RZ. Die hoeft minder hard te werken, zolang de stralingsverwarming ingeschakeld is. Daarnaast kunnen inzittenden zich uiteraard warmhouden via stoel- en stuurverwarming. De hypermoderne verwarming zit voorlopig alleen in de Lexus RZ 450e President Line, het topmodel van de Lexus RZ.

Bekijk ook: