Autonieuws

Nieuwe Kodiaq: aangescherpt design en PHEV-aandrijflijn

oktober 5, 2023

Nieuwe Skoda Kodiaq

Na zes jaar is er een volledig nieuwe generatie Kodiaq. De nieuweling is gegroeid. Hij is nu 4,76 meter lang, 1,86 meter breed en 1,66 meter hoog. De wielbasis is 2,79 meter. Zoals zijn voorganger is hij beschikbaar als vijfzitter en als zevenzitter. In de zevenzitsversie hebben de passagiers nu 1,5 centimeter extra ruimte boven hun hoofd. De vijfzitsversie heeft een bagageruimte van 910 liter, wat 75 liter meer is dan voorheen. Als je de achterbank neerklapt, wordt dit 2.105 liter, wat 40 liter meer is dan voorheen.

Evolutie

Het nieuwe ontwerp is eerder een evolutie dan een revolutie. De zeshoekige grille is net als andere elementen afgewerkt in donker chroom. Een verlichte grille is optioneel. Alle modellen hebben standaard led-verlichting. Het interieur is ruim en beschikt over handige opbergmogelijkheden, waaronder een extra opbergruimte van 2,1 liter door de verplaatsing van de keuzehendel van de automaat naar de stuurkolom.

Fysieke knoppen!

Skoda kiest in het interieur dapper voor fysieke draai- en drukknoppen. Een keuze die we toejuichen. Er is een Virtual Cockpit van 10,25 inch en een centraal 10-inch touchscreen, met een optioneel 13-inch scherm en head-up display. DAB+, voice- en gesture-control en vier USB-C-aansluitingen zijn standaard, samen met draadloos opladen voor twee smartphones.

Aandrijflijn

De nieuwe Kodiaq is eindelijk beschikbaar met plug-in hybride-technologie. De PHEV-versie heeft een elektrische actieradius van 100 kilometer en kan worden opgeladen met 11 kW. Snelladen kan ook: tot 50 kW. De zevenzitter is alleen leverbaar met mild-hybridetechnologie en maakt gebruik van een 48-volt starter-generator. Beide versies hebben een DSG-automaat.

De nieuwe Kodiaq wordt vanaf medio mei op de Nederlandse markt verwacht. Prijzen en aanvullende specificaties worden in aanloop naar de marktintroductie bekendgemaakt. 

Bekijk ook: