Achtergrond Formule 1

Nelson Valkenburg, wie is hij?

december 20, 2022

Wie is Nelson Valkenburg?

In december 2021 werd duidelijk dat Nelson Valkenburg commentaar ging leveren bij het nieuwe Formule 1-seizoen, samen met Melroy Heemskerk als partner. De naam Valkenburg is geen onbekende naam binnen de autosportcommentatoren. Nelson Valkenburg is namelijk actief geweest voor RTL en Eurosport, waar hij een aantal keer de 24 uur van Le Mans versloeg, maar ook de Dakar Rally, WEC en WTCR.

Ouders

De ouders van Nelson kun je kennen van het raceteam Geva Racing, waarvan zij de eigenaar zijn. Toch werd Nelson zelf geen coureur. Volgens hem komt hij beter tot zijn recht aan de pitmuur, omdat hij het leuk vind om mensen te begeleiden en dingen te leren.

Melroy Heemskerk & Nelson Valkenburg

Olav Mol

De voorganger van Nelson Valkenburg is Olav Mol. Gelukkig heeft Valkenburg genoeg ervaring om zijn voorganger goed op te volgen. Valkenburg begon als omroeper/commentator op het Circuit van Zandvoort en maakte in 2007 zijn debuut bij Eurosport. Bij Eurosport ontwikkelde hij zich tot commentator van niet alleen Formule 1, maar ook als commentator op de Olympische Spelen waar hij tennis-, zwem- en schaatswedstrijden versloeg.

Stijldansen

De keuze om Nelson Valkenburg aan te stellen als Formule 1-commentator viel bij Olav Mol niet goed. Hij zei: “Nelson heeft bij Eurosport een heleboel gedaan, van zwemmen tot stijldansen aan toe. Dus wat dat betreft hebben ze een echte specialist in huis”. Nelson Valkenburg pakte deze sneer sportief op door begrip te tonen: “Ik heb ook wel eens gedacht: hoe had ik me gevoeld als ik 30 jaar die functie had? Ik snap wel dat zoiets zeer doet, dat hoef ik ook niet persoonlijk op te vatten.”

Melroy Heemskerk

Valkenburg verslaat samen met ex-coureur Melroy Heemskerk de races. Melroy Heemskerk won als coureur in 2009 de Formule Ford, wat hem Nederlands en Benelux kampioen maakte. Deze twee kennen elkaar al heel lang en zijn jeugdvrienden volgens Valkenburg. Chemie tussen de twee commentatoren van Formule 1-races is heel belangrijk, maar het lijkt dus dat daar geen gebrek aan is. Nelson bouwt meestal op en verslaat de start, waarna Melroy het overneemt tijdens de eerste ronde. De rest gaat helemaal vanzelf. “We zijn ook tegenpolen van elkaar en daardoor werkt het ook”, aldus Valkenburg over de dynamiek tussen de twee.

Lees ook: