Autonieuws

Nee! Jaguar’s laatste sportauto met verbrandingsmotor is een feit

oktober 11, 2023

Einde van een tijdperk

Na meer dan 75 jaar komt bij Jaguar in 2024 een einde aan de productie van sportauto’s met verbrandingsmotor. Om dat tijdperk te herdenken introduceert Jaguar een exclusieve editie van de F-Type, de F-Type ZP Edition, die is geïnspireerd door twee iconische E-type raceauto’s uit de jaren zestig.

Exclusief

Er worden slechts 150 exemplaren gebouwd van deze speciale F-Type, de laatste Jaguar sportauto met verbrandingsmotor. Hij wordt aangedreven door een 5.0-liter V8 Supercharged benzinemotor met 423 kW (575 pk) en valt op door speciale interieur- en exterieurdetails, dat is samengesteld door het personalisatieteam van Jaguar SV Bespoke.

Kleuren

Er zijn twee kleurstellingen beschikbaar voor de F-Type ZP Edition. Beide grijpen terug op de succesvolle ‘Project ZP’ E-types, die kort na hun introductie in 1961 furore maakten op het circuit. De eerste kleurstelling omvat een Oulton Blue Gloss-lak met een Mars Red en Ebony duotone lederen interieur. De tweede bestaat uit een Crystal Grey Gloss-lak met Navy Blue en Ebony duotone lederen interieur. De door de rijke racehistorie van Jaguar geïnspireerde roundel op de portieren, uitgevoerd in Porcelain White Gloss, is met de hand aangebracht. De omlijsting van de grille, ook uitgevoerd in Porcelain White Gloss, is eveneens een knipoog naar vroeger.

Geluid

De Jaguar F-Type wist meerdere awards in de wacht te slepen, waaronder die van 2013 World Car Design of the Year. Typerend voor de F-Type is zijn karakteristieke V8-geluid. Een uitlaatgeluid dat zo iconisch is dat het is gearchiveerd door verschillende instellingen, zoals de British Library.

Prijzig

De F-Type ZP Edition is verkrijgbaar als Coupé en Convertible, en is voorzien van het beste wat Jaguar te bieden heeft, met een 5.0-liter Supercharged V8 met 423 kW (575 pk) en 700 Nm koppel. Standaard beschikt de F-Type over vierwielaandrijving. De acceleratie van 0-100 km/u duurt slechts 3,7 seconden, met een begrensde topsnelheid van 300 km/u. De Jaguar F-Type ZP Edition heeft een prijs vanaf 236.252 euro voor de Coupé en vanaf 241.312 euro voor de Convertible.

Lees ook: