Autonieuws

Nederlandse politie kiest voor elektrische auto

december 6, 2022

Achtervolging afbreken?

Onlangs heb je op deze website al een artikel kunnen lezen waarbij een Golf-GTI bestuurder vlucht voor de politie. De politie zet daarop de achtervolging in. Met een elektrische auto zou de politie dit vanwege de actieradius minder lang kunnen volhouden. De politie zal logischerwijs dus niet alle voertuigen inruilen voor exemplaren met een elektrische aandrijflijn. Voertuigen die de verbrandingsmotor houden, worden voorzien van een hybride systeem.

Bussen nog niet elektrisch

De politie vindt de overstap naar elektrische busjes nog te vroeg omdat de techniek nog niet voldoende is ontwikkeld. De politiebussen blijven dus voorlopig nog even rijden op diesel. De nieuwe elektrische auto’s zullen er komen door middel van aanbesteding. Om leveringsproblemen te voorkomen, zal de politie met twee verschillende leveranciers gaan werken. De verschillende fabrikanten hebben tot 25 maart 2023 om zich aan te melden voor het aanbestedingsproces. Het duurt nog wel even duren voordat de eerste elektrische politiewagen op de weg verschijnen, want het is de bedoeling dat de eerste exemplaren in januari 2025 geleverd worden.

Huidige wagenpark

Momenteel rijdt de politie in Nederland met drie soorten voertuigen: de politieauto, de politiebus en het snelle interventie voertuig. De meestvoorkomende politie-auto is de Mercedes-Benz B-Klasse. Juist deze B-Klasse wordt vervangen door een (deels) elektrische auto. De politiebus is een Mercedes-Benz Vito, met een viercilinder dieselmotor. Voor achtervolgingen met snelle auto’s gebruikt de politie een Audi A6. Dit is ook een diesel met een 3,0-liter groot motorblok. Deze sprint van nul naar honderd in 5,6 seconden en haalt een snelheid van 250 km/u. Of de politie deze auto ook vervangt is nog niet bekend. Het zou natuurlijk niet handig zijn als de politie tijdens een achtervolging moet afhaken omdat de accu van de auto leeg is.

Mercedes-Benz B-Klasse van de politie

Aanbestedingsproces

Het aanbestedingsproces van de politie kent diverse stappen, hieronder een overzicht van de planning per fase in de Europese aanbesteding voor basis politievoertuigen op fossiele brandstof. De Europese aanbesteding emissieloze personenvoertuigen voor de basis politiezorg, wordt naar verwachting medio 2023 gepubliceerd.

Activiteit / mijlpaal Data
Aankondiging opdracht 30 november 2022
Sluiting inschrijvingstermijn 24 maart 2023
Beoordeling: schriftelijk en gebruikerstesten april/mei 2023
Gunningsbeslissing mei 2023
Bestellen, leveren en opbouwen Proof of Concept voertuigen juni 2023 t/m april 2024
Gebruikersperiode Proof of Concept voertuigen mei t/m augustus 2024
Start overeenkomsten 1 januari 2025