Autonieuws

Nederlanders kiezen massaal voor roadtrips

november 15, 2023

Vliegtuig verliest van auto

In 2022 werd voor 4,2 miljoen zomervakanties (35 procent) het vliegtuig genomen, een daling van 1 miljoen vluchten ten opzichte van 2019 toen het dus nog om 44 procent ging. De reden dat de auto zo populair is? Een auto biedt het ultieme gevoel van vrijheid. Bovendien hoef je niet eerst de halve wereld over te vliegen om mooie dingen te zien. Je stapt simpelweg in en de vakantie is al begonnen.

Roadtrip

Ook in Europa en zelfs gewoon in Nederland valt genoeg te ontdekken met de auto. De roadtrip is om die reden bijzonder populair. Met een gezellige groep of gewoon met z’n tweeën of alleen een mooie route rijden is natuurlijk gewoon heel erg leuk. Maar een roadtrip kan niet alleen in het buitenland. Ook in Nederland zijn meer dan genoeg leuke routes te vinden, denk maar aan een rondreis door Friesland, een trip over de Utrechtse Heuvelrug of een plezierige tocht door Overijssel en Drenthe.

Goed gezelschap

De duur van een roadtrip maakt niet uit. Het gaat om het idee dat je even niets hoeft, maar gewoon lekker kunt toeren onder het genot van goed gezelschap of prettige muziek. Af en toe een pauze voor een lekkere hap om vervolgens weer je weg te vervolgen, richting het onbekende. Heb je geen inspiratie voor een roadtrip, dan kun je nog overwegen om deel te nemen aan auto-evenementen van FancyCarTours, waarbij je met een grotere groep autoliefhebbers de weg op gaat. Op dat gebied worden er jaarlijks verschillende events georganiseerd, zoals een rondje langs alle dijken in Zeeland, een Nieuwjaarsrit of een Benelux-trip.

Autorally

Mag het wat verder van huis? Er vindt met regelmaat een autorally plaats in bijvoorbeeld Schotland, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland of in het nog vrij onbekende Slovenië. In al die landen tref je prachtige wegen en pittoreske trajecten die je alleen, met een groep vrienden of met een groter gezelschap kunt ontdekken. Ga je alleen of met een vriendengroep op stap, dan bepaal je helemaal zelf het tempo en de verblijfslocatie. Kies je voor een georganiseerde reis, dan hoef je alleen maar de route te volgen en aan te schuiven. In principe is er dus keuze genoeg op het gebied van autovakanties.