Autonieuws

Nederland en België werken aan project Light Vehicle 2025, wat is dat?

juni 22, 2023

Over Project Light Vehicle 2025

Project Light Vehicle 2025 is een EU-gesubsidieerd project voor duurzame mobiliteit, met als doel het verder verlagen van de CO2-uitstoot. Met het project wordt actief geïnnoveerd met het toepassen van meer lichtgewicht en circulair materiaal voor bedrijfs- en personenauto’s. Het samenwerkingsproject bestaat uit Nederlandse en Belgische, zowel Vlaamse als Waalse bedrijven: Flanders Make (Leader), RAI Automotive Industry NL, AMAC GmbH, Technifutur en de Universiteit van Luik. 

De economische handelsmissie loopt parallel met het staatsbezoek van het Nederlandse Koningspaar aan België. Voor deze missie heeft de Nederlandse overheid zeven duurzame projecten geselecteerd, die zich mogen presenteren aan de koningsparen. De selectie van de projecten is gedaan op basis van de succes rate en of het past binnen het thema ‘duurzaamheid’.

“Ik ben uitermate trots dat wij Light Vehicle 2025 mochten presenteren, een ontzettende eer”, zegt Jean Pierre Heijster, Programmamanager Materials & Manufacturing van RAI Automotive Industry NL. “Light Vehicle 2025 is een slimme, duurzame en kostenefficiënte oplossing, die de duurzame mobiliteit zeker verder kan brengen.” 

Verlagen van het totale gewicht van personen- en bedrijfsauto’s

Het doel van project Light Vehicle 2025 zit al in de naam, namelijk het verder verlagen van het totale gewicht van personen- en bedrijfsauto’s. Dit wordt gedaan door het toepassen van lichtgewicht en meer circulaire materialen. “Met lichtgewicht materialen creëren we een duurzame toekomst voor de auto-industrie. Veiliger, lichter en milieuvriendelijk door materiaalbesparing, lager brandstofverbruik en het als belangrijkste doel het verlagen van CO2-uitstoot”, voegt Heijster nog toe.

Lichtgewicht componenten

Tot 70% van een personenauto kan vandaag al worden geproduceerd met lichtgewicht technologieën. Met de prototype-ontwikkelingen in het Light Vehicle 2025 wordt aangetoond dat dit percentage nog verder omhoog kan. Binnen dit project zijn er vier prototype’s van lichtgewicht componenten uitgewerkt: een waterstoftank (-17% gewicht), onderdeel van Power Train versnellingspakhuis (-30% gewicht), onderdeel wielophanging (-5% gewicht) en een vrachtwagencabinedeur (-5% gewicht). Deze lichtgewicht componenten kunnen nu al toegepast worden in voertuigen. “Met dit project willen wij aantonen dat lichtgewicht ontwerpen en lichtgewicht materialen ook kostenefficiënt kunnen zijn.”

Economische missie Klimaattechnologie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) organiseert deze missie samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Nederlandse ambassade in Brussel en het Nederlands consulaat-generaal in Antwerpen. Het doel van deze missie is om de samenwerking en kennisuitwisseling tussen België en Nederland te verstevigen met het oog op een duurzame toekomst.

Voor dit project is ook een website opgericht.