Autonieuws Fun

Miniatuurauto van het Jaar 2023 is bekend

januari 6, 2023

Wat is er leuker dan je hobby met anderen delen? Verzamelaars van miniatuurauto’s zijn al decennialang verenigd in de Nederlandse Algemene Miniatuur Auto Club (NAMAC). Dat is met zo’n 5.000 leden de grootste miniatuurautovereniging van Nederland.

Zo werkt de Miniatuurauto van het Jaar-verkiezing

Ieder jaar houdt de NAMAC zijn eigen Auto van het Jaar-verkiezing. Daarbij kiezen de leden hun favoriete miniatuurauto van het afgelopen jaar. Omdat er in een jaar tijd zo ontzettend veel miniatuurauto’s worden uitgebracht, maakt het redactieteam van de Auto In Miniatuur, het clubblad van de NAMAC, wel een voorselectie. In negen categorieën worden per categorie de vijf meest interessante nieuwe uitgaven van het afgelopen jaar bepaald. De NAMAC-leden kunnen vervolgens stemmen op hun favoriet.

En de winnaar is…

Dit jaar heeft de winnaar een nadrukkelijk Nederlands tintje. In de eerste plaats is het voertuig zelf hartstikke Nederlands: de DAF/Leyland Standaard Streekbus, zoals die grofweg van eind jaren ’60 tot ruim na de eeuwwisseling in het openbaar vervoer heeft gereden en daarmee straatbeeldbepalend was. Met zo’n lang dienstverband heeft jong en oud herinneringen aan de bus, wat misschien wel heeft bijgedragen aan de overwinning van de Miniatuurauto van het Jaar-verkiezing.

Het tweede Nederlandse tintje is dat het miniatuur wordt in de kleine schaal 1:87 gemaakt door Artitec, een Nederlandse fabrikant. Artitec maakt de bus in liefst 36 uitvoeringen, waardoor er ongetwijfeld eentje bij zit die vroeger bij jou in de buurt rondreed. Daarnaast heeft het miniatuur een prachtige detaillering, ondanks het zeer kleine formaat. Een terechte winnaar!

Dit zijn de overige winnaars

De DAF-/Leyland-bus is algemeen winnaar en daarmee automatisch ook winnaar van de categorie 1:87 Bedrijfsauto’s. Dit jaar is het écht een miniatuurverkiezing, want ook op de tweede en derde plaats vinden we een miniatuur op kleine schaal. Op de tweede plaats eindigt bijvoorbeeld de eveneens zeer gedetailleerde Fiat 642 RN2 Carrozzeria Bartoletti van het raceteam Scuderia Ferrari, gemaakt door het Aziatische Stance Hunters. Dit model won de categorie 3-inch, ofwel modellen in (ongeveer) 1:64. Dat is ook de schaal van deze racetransporter. De derde plaats is voor de Volvo 343 van PCX87, winnaar van de categorie 1:87 Personenauto’s. Ook weer een auto met Nederlands tintje.







De overige winnaars per categorie zijn:

Categorie 1:43 Personenauto’s: DAF 30 Coupé 1962, Rialto

Categorie 1:43 Race & Rally: Red Bull RB16B, GP Turkije, Bburago Signature series

Categorie Bedrijfsvoertuigen 1:43/1:50: Morris Commercial BMC Competition Department, Matrix Scale Models

Categorie Grote Schalen Personenauto’s: Volvo PV444, Cult Scale Models

Categorie Grote Schalen Race & Rally: Jaguar D-Type Longnose LM 1955, CMR

Categorie Grote Schalen Bedrijfsvoertuigen: Peugeot 404 Pick-up, OttOmobile