Achtergrond Autonieuws

MINI gaat op klassieke toer voor interieur nieuwe MINI

juli 28, 2023

Rond oled-display in nieuwe MINI

MINI maakt met zijn nieuwe modellengamma een grote sprong voorwaarts in het digitale tijdperk. Centraal daarbij staat het in het midden geplaatste instrumentendisplay: de MINI Interaction Unit. Het ronde oled-display, met een diameter van 240 mm en rijke kleuren, past perfect in het interieur van de modellen van de nieuwe MINI familie. Door zijn centrale plaatsing is het display gemakkelijk te gebruiken door de bestuurder én de passagier voorin.

Digitale highlights van de nieuwe MINI familie*:Nieuwe MINI Operating System 9

De nieuwe ontwerptaal van MINI: ‘Charismatic Simplicity’ tekent zich ook af in de vormgeving van de gebruikersinterface, die functionele en emotionele elementen verenigt. Voor het minimalistische ontwerp maakt MINI gebruik van geheel nieuwe graphics om een uiterst moderne look te creëren. Statische en dynamische elementen gaan op natuurlijke wijze op in de ronde vorm van het oled-display en zijn ingedeeld in een heldere structuur. Micro-animaties versterken de interactie tussen de bestuurder en het centrale instrument en accentueren het digitale karakter van de nieuwe MINI-familie.

Startmenu

Het startmenu bevindt zich in het midden van het scherm. Daar kan de gebruiker gepersonaliseerde inhoud selecteren en openen door naar de zijkant te vegen. In het onderste gedeelte van het scherm bevindt zich de vaste statusbalk met daarin de menu-items Navigatie, Media, Telefoon, All Apps en – afhankelijk van de situatie – Home, die de gebruiker direct kan kiezen. Vanaf de onderkant van het scherm omhoog vegen maakt de zogenoemde ‘tool belt’ zichtbaar, zoals gebruikelijk in veel consumentenelektronica. Hier zijn favoriete functies op te slaan en snel weer op te roepen, zoals bestemmingen en radiozenders. De tool belt is ook toegankelijk via de sterknop op het multifunctionele stuur. Het bovenste deel van het scherm is gereserveerd voor de voor het rijden relevante informatie, zoals de rijsnelheid en de voertuigstatus. Het optionele Head-Up Display toont de belangrijkste informatie in het zichtveld van de bestuurder.

De temperatuur voor de bestuurder en de passagier wordt permanent weergegeven, aan de respectievelijk linker- en rechterrand van het scherm. De instellingen van de twee-zone automatische airconditioning zijn geïntegreerd in de MINI Interaction Unit en kunnen altijd worden gewijzigd, zowel door aanraking als met gesproken commando’s.

Afhankelijk van de gekozen Experience Mode is een enkel tikje op de weergave van de snelheid genoeg om de gehele MINI Interaction Unit te veranderen in de bekende snelheidsmeter van MINI.

MINI Experience Modes

Tijd om de MINI Experience Modes nader toe te lichten. De standaardspecificatie omvat de Core-, Green- en Go-Kart-modi, met elk hun eigen specifieke gebruikersinterface. Optioneel omvatten de Experience Modes een aanvullend, gecoördineerd gebruik van licht en geluid. De bestuurder kan zich dankzij de MINI Experience Modes in de nieuwe generatie MINI-modellen onderdompelen in tot wel acht ‘werelden’ en elke modus geeft met een kenmerkende jingle aan dat deze is geactiveerd.

De MINI Interaction Unit geeft diverse designs en inhoud weer, afhankelijk van de geselecteerde modus. Een opvallend kenmerk is de frisse interpretatie van de kenmerkende MINI interieurverlichting. Een projector aan de achterkant van het oled-display verlicht het hele dashboard met kleuren en patronen. Het samenspel van projectie, sfeerverlichting en de MINI Interaction Unit creëert een unieke, indrukwekkende ervaring waarin ook het interieur betrokken is.

Een bijzondere highlight is de Personal Mode, die baanbrekend is op het gebied van personalisatie- en aanpassingsmogelijkheden. In deze modus kan de gebruiker een eigen foto van zijn smartphone via de MINI App instellen als achtergrondfoto van de MINI Interaction Unit. De sfeerverlichting krijgt automatisch een kleur die past bij deze achtergrondfoto.

Het kleurdesign van het optionele Head-Up Display past zich eveneens aan de gekozen MINI Experience Mode aan. Dit draagt ook bij aan een betrokken en consistente digitale gebruikerservaring.

Uitgelicht: de MINI Experience Modes

Core: in de Core-modus staat het hoofdmenu met de MINI-widgets op de voorgrond. De gebruikersinterface heeft de kleur Laguna, een elegante, pure en moderne MINI kleur. De projectie en sfeerverlichting passen zich automatisch aan deze kleur aan en het dashboard wordt belicht met het projectiedesign van de Core-modus. Het bijbehorende rijgeluid ‘Core’ is ook het kenmerkende nieuwe geluid van elektrische MINI-modellen en is de enige toon die niet alleen in het interieur, maar ook buiten de auto te horen is, als akoestische voetgangersbescherming. Het is een uitnodigend en stimulerend geluid dat MINI karakteriseert.

Go-Kart: in de ultra dynamische Go-Kart-modus, die overloopt van autosport-DNA, zijn het display en het interieur als geheel antracietkleurig en rood getint. De MINI Interaction Unit geeft een sportieve snelheidsmeter weer – als de bestuurder dat wenst, over het volledige oppervlak. De projectie en sfeerverlichting passen zich automatisch aan de Go-Kart-kleuren aan. Op het dashboard is het projectiepatroon van de Go-Kart-modus te zien; voor een dynamisch weggedrag reageert het gaspedaal sneller op bewegingen van de voet. Het rijgeluid van de Go-Kart-modus – bedoeld om de sportieve rijervaring nog verder te versterken – wordt gekenmerkt door sterke stijgingen en dalingen van het volume en vormt daarmee een passende soundscape voor dynamisch rijden.

Green: deze modus is gericht op de essentie en accentueert met groene tinten de duurzame kant van de MINI. De sfeerverlichting is uiteraard groen en de animaties met dieren geven door hun kleur en karakter aan welk efficiëntieniveau (hoog, middel en laag) de bestuurder op dat moment bereikt. De respons op het gaspedaal is geoptimaliseerd voor het zo efficiënt mogelijk rijden.

Balance: de kleuren, animaties en lay-out in deze puristische modus zijn bewust rustgevend en ingetogen. Het rijgeluid van de Balance-modus is gebaseerd op de geluiden die op verschillende tijdstippen van de dag en nacht in een bos te horen zijn – van het kabbelen van een beek en het getjilp van krekels tot het ruisen van de wind in de boomtoppen. Het geluidslandschap dat hierdoor ontstaat, zorgt voor een gevoel van ontspanning en welzijn in de toekomstige MINI modellen.

Timeless: deze modus ‘viert’ het erfgoed van de klassieke Mini met een zogenoemde schreefletter en een grote snelheidsmeter, gecombineerd met een modern sierelement tegen een lichte achtergrond. De Timeless-modus is een zeer aantrekkelijke optie voor nachtelijke ritten, want het ontwerp en de projecties zijn aan de omstandigheden aangepast. Traditie en vooruitgang smelten samen in het rijgeluid van de Timeless-modus, want de motorgeluiden van conventioneel aangedreven modellen – van de klassieke Mini tot de MINI John Cooper Works GP – zijn opgenomen, gesampled en vermengd met een futuristische interpretatie van het ‘Core’-rijgeluid om een akoestische reis door de tijd te creëren.

Vivid: deze modus is gericht op de presentatie van mediacontent. De kleuren in het design van de gebruikersinterface, de projecties en de sfeerverlichting in het interieur zijn geïnspireerd op het artwork van de covers van de muziek die op dat moment wordt afgespeeld.

Personal: de mogelijkheden zijn eindeloos met de Personal Picture Upload. De Personal-modus is baanbrekend op het gebied van personalisatie- en aanpassingsmogelijkheden. In deze modus kan de gebruiker via de MINI App zijn eigen foto’s kiezen als achtergrond van de MINI Interaction Unit. Net als in de Vivid-modus kiest het systeem automatisch een passende kleur uit de afbeelding voor de projectie en sfeerverlichting.

Trail: de Experience Mode voor avonturiers en ontdekkingsreizigers in de MINI Countryman. Een virtueel kompas en weergave van de hellingshoek van de auto symboliseren het plezier van rijden over ongebaande wegen en het verkennen van onbekend terrein. Deze modus is exclusief beschikbaar voor de MINI Countryman.

Geluiden

Kenmerkende soundscapes van de nieuwe elektrische MINI familie zijn ook onderdeel van de digitale gebruikerservaring. De talrijke mogelijkheden omvatten ook geheel nieuwe rijgeluiden in het interieur, een onmiskenbaar geluid waarmee de auto ook vanbuiten als MINI herkenbaar is, jingles voor de nieuwe MINI Experience Modes en dertig nieuwe geluidssignalen met informatie- en waarschuwingsfuncties.

De nieuwe geluiden geven het interieur extra oorstrelende aantrekkingskracht en zijn een akoestisch statement van de MINI aan de buitenwereld. Ze geven de MINI een onderscheidende, akoestische identiteit. De eerste klanten die de nieuwe geluiden kunnen ervaren, zijn berijders van de nieuwe elektrische MINI Cooper.

Het nieuwe geluids-DNA van MINI is gebaseerd op de fundamentele waarden van het merk en belichaamt een positieve, charismatische uitstraling. De MINI Experience Modes vormen het podium waarop de geheel nieuwe soundscapes worden uitgevoerd. Bekende MINI geluiden die informatie overbrengen en tegelijkertijd emoties opwekken, worden gegenereerd met behulp van analoge instrumenten, digitale technologie en kunstmatige intelligentie. Deze MINI Experience Modes zorgen voor zinnenprikkelende rijervaringen.

MINI Intelligent Personal Assistant

Voor het eerst biedt MINI een volledige spraakassistent in zijn nieuwe modellen. De gebruiker activeert de MINI Intelligent Personal Assistant met de begroeting ‘Hey MINI’ of door op de push-to-talk-knop op het stuur te drukken. De spraakgestuurde interactie op het oled-display heeft de vorm van een animatie, opgebouwd uit grafische elementen, typografie en een avatar. Voor de visualisatie kunnen gebruikers kiezen tussen ‘MINI’ – een gestileerde weergave van een MINI – en optioneel ‘Spike’ – een bij veel MINI fans bekend figuur in de vorm van een digitale Engelse Buldog.

Veel belangrijke functies – zoals navigatie, telefonie, radio en temperatuur – zijn te bedienen met gesproken opdrachten. De bestuurder kan reis gerelateerde vragen stellen en opdrachten geven, zoals “Hoe is het weer in… /op mijn bestemming?” en “Laat me laadstations langs de route zien”. Als de MINI rijder bijvoorbeeld “Ik heb honger” of “Ik wil graag koffie” zegt, geeft de MINI Intelligent Personal Assistant relevante horeca-opties in de omgeving weer en kan hij of zij de routebegeleiding naar de gewenste bestemming direct starten. Dankzij twee microfoons aan de voorkant van de hemelbekleding detecteert het systeem of de bestuurder of de passagier aan het woord is.

Het typische MINI karakter van de MINI Intelligent Personal Assistant kan de gebruiker ervaren via persoonlijke vragen. Dat levert dan MINI specifieke antwoorden, grapjes en verhalen op. Bijvoorbeeld naar aanleiding van vragen als “Vind je me aardig?” of “Ken je nog een grap?”

MINI Navigatie

Het cloudbased navigatiesysteem is een aanzienlijke prestatieverbetering ten opzichte van het systeem van de vorige generatie en biedt een bijzonder intuïtieve invoer van de reisbestemming. Het nieuwe systeem biedt zeer snelle en dynamische routeberekening op basis van nauwkeurige realtime verkeersinformatie die het met korte tussenpozen ontvangt. Het navigatiesysteem combineert die informatie vervolgens met voorspellingsmodellen. Als de navigatie-app geselecteerd is, neemt de kaart het gehele ronde scherm in beslag. De kleuren van de kaartafbeeldingen komen steeds overeen met de gekozen MINI Experience Mode. Gebouwen kunnen desgewenst ook in 3D worden weergegeven.

In de volledig elektrische modellen van MINI berekent het navigatiesysteem – zodra de bestemming is ingevoerd – een route die is geoptimaliseerd voor onderweg opladen als de actieradius van de MINI onvoldoende is om de bestemming te bereiken. Zowel het rekenalgoritme als de rekensnelheid voor de routes die voor onderweg opladen geoptimaliseerd zijn, wordt voortdurend verbeterd. In het routeoverzicht wordt belangrijke informatie over de laadstops weergegeven, zoals de geschatte laadtoestand bij aankomst, de aanbevolen laadtijd en de beoogde laadtoestand voor de verdere reis. Live-gegevens worden tijdens de reis verwerkt, waardoor nieuwe beschikbare laadstations automatisch aan de route worden toegevoegd als een oorspronkelijk geplande laadstop niet meer beschikbaar is. De bestuurder krijgt zo mogelijk ook alternatieven voor het onderweg opladen aangeboden. Het systeem is standaard zo ingesteld dat de MINI zowel de eindbestemming als de laadpunten onderweg bereikt met een resterende batterijlading van minimaal 10%. Deze instelling voor gewenste resterende lading is aan te passen.

Opladen is ook gemakkelijker gemaakt met de integratie van de autorisatie- en start-/stopfuncties voor het laadproces in de MINI App.

De optionele Augmented View-functie maakt uitzonderlijk nauwkeurige navigatie mogelijk. Het is een perfecte aanvulling op de instructies van het navigatiesysteem in cruciale situaties. Hiervoor toont het systeem een live videostream vanuit het perspectief van de bestuurder op de MINI Interaction Unit, aangevuld met informatie die past bij de context. Op ingewikkelde kruispunten is bijvoorbeeld een geanimeerde richtingspijl in het videobeeld geïntegreerd om de bestuurder te helpen de juiste afslag te nemen. Verder verschijnt informatie over de lokale parkeerregels ook in de live videostream in augmented reality-vorm.

Andere innovatieve navigatiefuncties, zoals nauwkeurige visualisaties van rijstrookaanwijzingen, maken deel uit van de optionele MINI Connected Upgrade.

MINI Connected Store

De nieuwe MINI Connected Store is gecombineerd met de optioneel leverbare MINI Connected Upgrade om toegang te bieden tot een constant groeiend aanbod van praktische en entertainment-apps, zoals apps voor gaming en muziek- of videostreaming. De beschikbaarheid van de apps varieert per land om zo een optimaal aanbod te bieden. Na de introductie in de huidige modellen van BMW kunnen nu ook berijders van de nieuwe MINI-modellen een vorm van in-car gaming tegemoetzien die uniek is in de automobielsector. De bestuurder en passagiers kunnen bijvoorbeeld spelletjes spelen in de AirConsole App zolang de MINI stilstaat – bijvoorbeeld om de tijd te doden tijdens het opladen van de batterij.

Het instellen van de gaming-ervaring met AirConsole is heel eenvoudig. Het enige wat spelers nodig hebben, is hun smartphone – die fungeert als controller – en de MINI Interaction Unit. Zodra de AirConsole App in de MINI is geactiveerd, worden de smartphone en de auto met elkaar verbonden door een QR-code op het oled-display te scannen. Spelers kunnen dan meteen aan de slag.

De AirConsole-technologie maakt het mogelijk om games direct draadloos beschikbaar te maken en te bedienen met smartphones. Dankzij deze unieke opzet kunnen meerdere spelers – inclusief de passagiers achterin – tijdens pauzes gedurende de reis meedoen aan het gamen in de auto. In het algemeen is het mogelijk om alleen of met alle andere inzittenden van de MINI te spelen, als team of in competitiemodus.

De aangeboden games zijn zogenoemde ‘casual games’, die gemakkelijk op te pakken zijn met de intuïtieve besturing van het spel. Er is een scala aan race-, sport-, algemene kennisquiz- en muziekquizspellen beschikbaar, evenals simulatie-, strategie-, jump-and-run- en puzzelspellen, met titels als Go-Kart Go, Golazo, Music Guess en Overcooked. Het portfolio met beschikbare games is voortdurend in ontwikkeling.

Muziekstreaming-apps zoals Spotify zijn aangepast voor MINI Operating System 9, zodat ze perfect integreren in de ronde MINI Interaction Unit. Hierdoor kunnen inzittenden genieten van een intuïtieve en visueel aantrekkelijke muziekstreaming-ervaring. Het Spotify-account van de gebruiker kan worden verbonden door simpelweg een QR-code te scannen.

De MINI Connected services worden opnieuw uitgerold in meer dan veertig landen zodra MINI de nieuwe MINI familie introduceert.

Apple CarPlay en Android Auto zijn eveneens inbegrepen in MINI Operating System 9 om smartphones draadloos te verbinden.

MINI Digital Key Plus

De nieuwe MINI-familie biedt nog een bijzondere voorziening in de vorm van de MINI Digital Key Plus. Als die is ingesteld op een daarvoor geschikt apparaat van Apple, Google of Samsung, dan kan de bestuurder dankzij de ultrabreedbandtechnologie rekenen op een warm welkom als hij zijn nieuwe MINI nadert. De welkomstcyclus gaat door in de auto zodra het portier is geopend en eindigt met een persoonlijke groet van de MINI ID-functie. Alles vindt plaats zonder dat de bestuurder zijn of haar smartphone uit de broekzak of tas hoeft te halen. Digitale sleutels kunnen veilig worden doorgegeven aan vrienden en familie vanuit de Apple- en Google-portfolio’s met de geïntegreerde ‘Deel’-functie van de meeste apps.

Remote Software Upgrades

Als lid van BMW Group profiteert ook het merk MINI van meer dan vijf jaar ervaring met draadloze upgrades van BMW. De softwarearchitectuur van de nieuwe MINI familie gebruikt dezelfde software voor Remote Software Upgrades, die sinds 2018 profiteert van de voortdurende ontwikkeling in BMW-modellen en zorgt dat updates soepel en veilig worden uitgevoerd. Zo krijgen de nieuwe MINI-modellen meerdere keren per jaar gratis Remote Software Upgrades voor kwaliteitsverbeteringen. Afhankelijk van het land, het model, de specificaties en de status van de auto kunnen de updates ook gratis nieuwe functies of verbeteringen aan functies toevoegen.

*De beschikbaarheid van digitale services varieert per land, per model en per uitvoering. Bepaalde functies kunnen via Remote Software Upgrade nog na de introductie worden toegevoegd.