Autonieuws

Met motor meer vrijheid in Belgische file

december 27, 2023

Je kent het vast van Duitsland: de Rettungsgasse. Bij filevorming moeten auto’s een vrije strook vormen om hulpdiensten door te laten tussen twee rijstroken. Met je motor mag je daarvan geen gebruik maken. Je riskeert een boete. In België niet. Daar staat het Agentschap Wegen & Verkeer je als motorrijder toe dat je deze vrije strook gebruikt om de file voorbij te rijden.

Reddingsstrook

“Voor de motorrijder is de reddingsstrook een goede zaak. Zij mogen namelijk de vrije ruimte van de reddingsstrook gebruiken om de file voorbij te rijden. Motorrijders die files voorbijrijden doen dit met een zeer matige snelheid, maximum 20 km/u sneller dan de automobilisten”, zo is op de website van het agentschap te lezen.

Vrije doorgang hulpdiensten

De reddingsstrook als fenomeen kennen we niet in Nederland. Alleen als er geen vluchtstrook is, zoals bij wegwerkzaamheden, dan dient het verkeer op de linkerstrook zo dicht mogelijk bij de vangrail te gaan staan en dat op de andere stroken zo ver mogelijk naar rechts om zo een vrije doorgang voor hulpdiensten te vormen. Meestal zie je dan dat automobilisten zich stapvoets naar links en rechts wurmen om politie en sleepdiensten door te laten. Preventief gebeurt dat niet zoals in België, en ook in Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Zwitserland.

Forse boete

Wie niet meewerkt aan het vormen van de zogenaamde Rettunggasse of Reddingstrook krijgt in die landen een boete. In België kan zo’n prent je 174 euro kosten, maar niet als je op de motor zit en ook niet als je op de reddingsstrook rijdt. Want dat mag dus, met lage snelheid.

Motorrijders Actie Groep

De MAG (Motorrijders Actie Groep) pleit ervoor om de Belgische regel ook in Nederland door te voeren. Dat we als motorrijder gebruik mogen maken van de vrije strook voor hulpdiensten. In ons land zal de overheid dan wel eerst het verplicht vormen van de reddingsstrook in de wet- en regelgeving van het verkeer nauwkeurig moeten omschrijven zoals in onze buurlanden. En aangeven dat motorrijders hier op mogen rijden met geringe snelheid zoals in België.

Fijn en veilig idee

In België wordt het rijden van motorrijders op de Reddingsstrook in het najaar van 2024 officieel opgenomen in de wegcode. In elk geval is het een fijn idee en vooral veilig idee. Het scheelt gepriegel en gewurm met je motor als auto’s in de file net iets te dicht bij elkaar staan. Het met lage snelheid tussen de file doorrijden wordt in ons land al gedoogd, maar met een beetje meer ruimte is dat een stuk fijner, of laten we zeggen: plezanter.