Achtergrond Autonieuws

Met deze nieuwe maatregel pakt het CBR automobilisten met ongeldig rijbewijs aan

augustus 29, 2022

Rijbewijs ongeldig verklaard

Wie met een flinke slok op achter het stuur kruipt en gepakt wordt, loopt de kans dat hij zijn rijbewijs moet inleveren. De aanleiding voor inname van het rijbewijs kan ook andere oorzaken hebben, zoals drugsgebruik, dementie of verminderd gezichtsvermogen. Toch kruipen duizenden Nederlanders achter het stuur, terwijl ze niet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Het zijn vaak mensen die nooit hun rijbewijs hebben ingeleverd bij het CBR. Wie niet meer de weg op mag, moet zijn rijbewijs zelf naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen opsturen. Het CBR heeft namelijk niet de bevoegdheid om ongeldige rijbewijzen op te eisen.

Ambtenaar

Het CBR stuurt wel twee brieven, waarin wordt verzocht om je roze pasje op te sturen. Maar of je dat ook daadwerkelijk doet, wordt niet gecontroleerd. Vanaf 1 september krijgen mensen die hun rijbewijs moeten inleveren daarom ook persoonlijk een brief overhandigd van een ambtenaar. In de brief staat dat het rijbewijs ongeldig is, dat rijden niet meer mag, en dat men het rijbewijs moet inleveren. De bestuurder moet de brief zelf in ontvangst nemen en hiervoor tekenen.

Geen excuus

Door deze nieuwe maatregel is het CBR er zeker van dat bestuurders weten dat het rijbewijs ongeldig is verklaard. Blijft iemand toch rijden met het ongeldig verklaarde rijbewijs? Dan wordt het eenvoudiger om de bestuurder strafrechtelijk te vervolgen. Omdat de brief persoonlijk overhandigd is, kan bij de strafrechter bewezen worden dat de persoon op de hoogte was van de ongeldigverklaring. Er kan dan een hoge boete of gevangenisstaf worden opgelegd.

13 personen per dag

In 2021 werden volgens de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) ruim 10.000 roze pasje ongeldig verklaard. 4.240 mensen hebben hun ongeldige rijbewijs echter nog niet ingeleverd. Dat wil niet zeggen dat iedereen die zijn ongeldige rijbewijs nog in bezit heeft ook daadwerkelijk in de auto stapt. De politie betrapt echter steeds meer mensen met een ongeldig rijbewijs. Vorig jaar werden 4.817 automobilisten aan de kant gezet, omdat ze reden zonder een geldig papiertje. Dat komt neer op 13 personen per dag. Het werkelijke aantal automobilisten dat illegaal achter het stuur zit, ligt waarschijnlijk veel hoger.

Lees ook: