Autonieuws

Mercedes-Benz G-Klasse springlevend: omvangrijke upgrade!

maart 27, 2024

Drie motorvarianten, straks vier

Naast de nieuwe performance-offroader van Mercedes-AMG – de Mercedes-AMG G 63 – zijn ook de Mercedes-Benz G 450 d en de Mercedes-Benz G 500 leverbaar. Alle motoren zijn nu geëlektrificeerd. Als mild hybrids met 48V-technologie moeten ze op papier een lager verbruik realiseren. De eerste volledig elektrische variant van de G-Klasse wordt op een later moment toegevoegd aan de line-up. Dat wordt de EQG.

Design opgefrist

Op cosmetisch vlak zijn er ook wat aanpassingen doorgevoerd. Zichtbare veranderingen zijn onder andere een grille met vier in plaats van de vorige drie horizontale lamellen en een nieuwe voor- en achterbumper. De voorbumper heeft een vernieuwde rasterlook. De nieuwe bekleding van de A-stijlen en een spoilerrand op de daksierlijst dragen bij aan verbeterde aerodynamica en verhoogd geluidscomfort.

Interieur

Het interieur is luxueus en tegelijkertijd functioneel. Met de integratie van het infotainmentsysteem MBUX (Mercedes-Benz User Experience) is de nieuwe G-Klasse digitaler dan ooit. Optioneel zorgen Keyless Go, verwarmde/gekoelde bekerhouders, het Burmester 3D-surround sound system en het MBUX high-end entertainmentsysteem voor meer comfort. Uiteraard is het mogelijk om de G-Klasse helemaal tot in de puntjes te personaliseren.

Mercedes-Benz G 500 en G 450 D

De Mercedes-Benz G 500 wordt aangedreven door een 3,0-liter zescilinder lijnmotor met dubbele turbolading via een uitlaatgasturbo en een elektrische extra compressor. De benzinemotor levert een vermogen van 330 kW (449 pk) en een maximumkoppel van 560 Nm. De ISG levert kortstondig 15 kW (20 pk) extra vermogen en 200 Nm extra koppel. Het systeem voedt ook het 48V-boordnet. Het motorenaanbod wordt gecompleteerd door de zescilinder dieselmotor in de Mercedes-Benz G 450 d. Deze levert een vermogen van 270 kW (+15 kW) (367 pk + 20 pk). Het koppel bedraagt 750 (+200) Nm.

Mercedes-AMG G 63

De Mercedes-AMG G 63 wordt aangedreven door de beproefde 4,0-liter AMG V8-biturbomotor. Deze levert 430 kW (585 pk) en een maximumkoppel van 850 Nm. Nieuw is de combinatie met 48V-technologie en een geïntegreerde startdynamo (ISG). Deze elektrificatie zorgt kortstondig voor een extra boost van 15 kW (20 pk) vermogen en 200 Nm koppel. Vanuit stilstand heeft de nieuwe Mercedes-AMG G 63 slechts 4,4 seconden nodig om naar 100 km/h te accelereren. Deze dynamische aandrijving gaat door tot een topsnelheid van 220 km/u. Het optioneel leverbare AMG Performance-pakket zorgt voor een topsnelheid van 240 km/u en een acceleratie van 0 naar 100 km/u in 4,3 seconden.

Mercedes-Benz G-Klasse 2024

Aflevering op de geboorteplek van de G-Klasse

Sinds 2023 kunnen kopers van de G-Klasse in het G-Klasse Experience Center in Graz (Oostenrijk) hun nieuwe aanwinst ophalen en een onvergetelijke dag beleven. Op een terrein van 100.000 m2 wacht hen puur rijplezier. Ze kunnen de veelzijdigheid van het offroad-icoon testen in speciaal daarvoor bestemde voertuigen op het on- en offroad-parcours. Het ondersteunende programma omvat ook een rondleiding door de fabriek van MAGNA Steyr, met fascinerend zicht op het productieproces. Het hoogtepunt is uiteraard de overhandiging waarbij de nieuwe G-Klasse aan de klant wordt gepresenteerd in een glazen kubus. Daarna worden gedetailleerde voertuiginstructies gegeven. Het arrangement voor twee personen omvat ook een exclusief diner, een hotelovernachting in het centrum van Graz met ontbijt en een persoonlijke shuttle service. Wie een aflevering van de G-Klasse in de fabriek wil boeken, kan contact opnemen met de Mercedes-Benz dealer.

Offroaden in een G-Klasse

Met Dynamic Select kunnen de rijeigenschappen van de nieuwe G-Klasse met een druk op de knop en in slechts enkele seconden worden aangepast. Het systeem wijzigt de rijeigenschappen van motor, transmissie, onderstel, ESP® en besturing. De rijprogramma’s ‘Comfort’, ‘Sport’, ‘ECO’ en ‘Individual’ zijn eenvoudig te selecteren met de Dynamic Select-schakelaar.

In de nieuwe G-Klasse zijn drie extra rijprogramma’s beschikbaar voor terreinrijden. ‘Trail’ zorgt voor geoptimaliseerde rijeigenschappen in licht terrein met een losse ondergrond, bijvoorbeeld op onverharde wegen of grind. Het rijprogramma ‘Rock’ is ontworpen voor het rijden in middelzwaar en moeilijk, oneffen terrein met harde, rotsachtige ondergrond. Onderstel en besturing zijn straf afgesteld. Als derde offroad-optie biedt ‘Sand’ verbeterde rijdynamiek door regelinterventies. Het ESP® is speciaal afgestemd op zanderige ondergrond en zorgt voor meer veiligheid tijdens dynamisch rijden, bijvoorbeeld bij het remmen. Bestuurders kunnen de offroad-rijprogramma’s eveneens instellen met de Dynamic Select-schakelaar.

Offroad-Cockpit

De vernieuwde offroad-regeleenheid biedt bestuurders rechtstreeks toegang tot de nieuwe Ofrroad-Cockpit. Deze biedt een overzicht van de belangrijke, relevante gegevens voor terreinrijden op zowel het bestuurdersdisplay als het mediadisplay. Deze biedt ook functies ter ondersteuning van terreinrijden. De inhoud wordt weergegeven met verschillende tegels, die kunnen worden gewijzigd met de richtingspijlen of door te swipen. Er zijn ook knoppen voor snelle toegang tot bepaalde voertuigfuncties die relevant zijn voor offroad-rijden. De weergegeven gegevens omvatten een kunstmatige horizon, positiegegevens, kompas, rijhoogte, stuurhoek van de vooras, koppel, vermogen, bandenspanning en bandentemperatuur plus status van de sperdifferentiëlen.

Transparante motorkap

De functie ‘transparante motorkap’ kan worden opgeroepen via het offroad-menu in het centrale display. In combinatie met de 360°-camera maakt deze functie een virtueel zicht onder de voorkant van het voertuig mogelijk. Voor de cameraweergave van de ‘transparante motorkap’ in het mediadisplay combineert het voertuig de beelden van de frontcamera en de twee buitenspiegelcamera’s. Daarnaast helpt een visualisatie van de rijstrook bij het kiezen van de optimale rijweg. Dit stelt bestuurders van de nieuwe G-Klasse in staat om snel te reageren als dat nodig is – bijvoorbeeld bij het tegenkomen van obstakels zoals puin of rotsblokken. De functie helpt ook om heuveltoppen, taluds en afdalingen optimaal te beoordelen als ze niet meer zichtbaar zijn door de voorruit omdat de hoek te steil is.