Autonieuws

Mercedes-Benz EQT komt ook als hele toffe microcamper

december 5, 2022

Mercedes-Benz EQT in diverse smaken

Met de Concept EQT Marco Polo geeft Mercedes-Benz een voorproefje van de nieuwe, volledig elektrische en volwaardige microcamper op basis van de EQT. De serieproductieversie wordt naar verwachting in de tweede helft van 2023 gepresenteerd. In de nabije toekomst wordt ook de EQT met Marco Polo Module gelanceerd: de eerste, praktische camperoplossing voor kortere, volledig elektrische kampeertrips. De reguliere EQT is binnenkort al te bestellen voor de consumentenadviesprijs vanaf 47.753 euro (EQT met 90 kW e-motor en standaardlengte).

Afmetingen EQT

De EQT met standaardlengte is 4.498 millimeter lang, 1.859 millimeter breed en 1.819 millimeter hoog. In 2023 volgt de variant met lange wielbasis. Dankzij de lage laaddrempel van slechts 561 millimeter hoog is het in- en uitladen van zware voorwerpen gemakkelijker. De schuifdeuren aan beide zijden van het voertuig bieden elk een opening van 614 millimeter breed en 1.059 millimeter hoog. Op de achterbank is plaats voor maximaal drie kinderzitjes.

Mercedes-Benz EQT
Der neue Mercedes-Benz EQT (Stromverbrauch kombiniert (WLTP): 18,99 kWh/100 km; CO2-Emissionen kombiniert: 0 g/km) // The new Mercedes-Benz EQT (combined power consumption (WLTP): 18,99 kWh/100 km; combined CO2 emissions: 0 g/km)

Elektromotor en accu

Bij de marktintroductie is een elektromotor met een piekvermogen van 90 kW (122 pk) en een maximumkoppel van 245 Nm leverbaar. De lithium-ion batterij met bruikbare capaciteit van 45 kWh bevindt zich in de bodemplaat voor de achteras. Op het werk, thuis of bij openbare laadstations kan de EQT laden met 22 kW wisselstroom (AC). Bij snelladers is laden met 80 kW (DC) mogelijk. De batterij is dan in 38 minuten van 10 tot 80 procent op te laden. De laadaansluiting van de EQT bevindt zich in de grille onder de Mercedes-ster.

Concept EQT Marco Polo

De Concept EQT Marco Polo is gebaseerd op de EQT met lange wielbasis. Deze conceptversie is een concrete preview van de nieuwe, volledig elektrische en volwaardige microcamper die momenteel in ontwikkeling is. De Concept EQT Marco Polo kan ook worden uitgerust met een pop-up dak met een bed. Dankzij de schaarconstructie kan het pop-up-dak eenvoudig worden opgetild met een lichte hellingshoek. Dit betekent dat de Concept EQT Marco Polo achterin voldoende ruimte biedt om rechtop te kunnen staan. Het pop-up-dak kan rondom worden geopend met een ritssluiting aan de achterzijde. Het dakbed is 1,97 meter bij 0,97 meter groot en heeft een puntelastisch schotelveersysteem.

Mercedes-Benz Concept EQT Marco Polo // The Concept EQT Marco Polo

Opklapbare slaapgelegenheid

Achterin de camper bevindt zich een opklapbare slaapgelegenheid van 2 meter bij 1,15 meter. In de tweede zitrij achter de bestuurdersstoel is een unit geïntegreerd die een verzonken wasgelegenheid en een eveneens verzonken compressorkoelbox van 16 liter bevat. Direct daaraan gekoppeld is een van de twee zitplaatsen. Aan de linkerzijde is, tegenover de achterste cockpit, nog een zitplaats gecreëerd. Bovendien bevinden zich in het gehele interieur meerdere opbergruimtes voor kampeeraccessoires.

Koken kan op twee manieren

Er kan in deze microcamper op twee manieren worden gekookt, ofwel op een inductiekookplaat of een gastoestel dat in een lade is geïntegreerd. Als je geen zin hebt om te koken, dan bestel je gewoon wat. Ook aanwezig: een elektrisch in hoogte verstelbare tafel.  Een groot aantal interieurelementen kan door twee personen eenvoudig in minder dan vijf minuten worden verwijderd. Dit betekent dat de volledig elektrische microcamper indien nodig ook als dagelijkse auto kan worden gebruikt. Met een hoogte van minder dan twee meter kan hij ook gemakkelijk alle conventionele garages, parkeergarages en autowasstraten in- en uitrijden.

Zonnepaneel op het dak

Een andere highlight van de Concept EQT Marco Polo is het zonnepaneel dat is geïntegreerd in het pop-up-dak. De zonne-energie kan worden opgeslagen in een uitneembare opslagaccu, waardoor de camper gedurende een bepaalde periode zelfvoorzienend kan zijn en daarmee de actieradius kan behouden. Het zonnepaneel is dus uitsluitend bedoeld om energie te leveren aan de accu van de kampeerauto. De uitneembare opslagaccu wordt tijdens gebruik opgeborgen in een lade in de stoel en kan eenvoudig worden verwijderd om thuis of op de camping op te laden. Twee overige opvallende kenmerken van de elektrische microcamper zijn de zonneluifel die aan de zijkant van het voertuig is bevestigd en een verduisteringssysteem voor de achterruiten, waarbij deze met een druk op de knop kunnen worden gekleurd. Gordijnen of rolluiksystemen behoren daarmee tot het verleden.

Tekst gaat verder onder de fotogallerij











Mercedes-Benz EQT












































Mercedes-Benz Concept EQT Marco Polo // The Concept EQT Marco Polo











































Marco Polo Module

Met de flexibel in- en uitneembare Marco Polo-module, die onder meer beschikbaar zal worden voor de nieuwe EQT met korte wielbasis, biedt Mercedes-Benz in de nabije toekomst een praktische oplossing voor de basisbehoeften op het gebied van kamperen. Met het eenvoudig te installeren bed en het optionele keukenblok wordt de EQT in een mum van tijd een comfortabele kampeergenoot.

De bedunit biedt een slaapoppervlak van 2 meter bij 1,15 meter. Tijdens het rijden bevindt het bedframe met opgevouwen matras zich in de bagageruimte. De achterbank kan dan onbeperkt worden gebruikt. Om een optimaal slaapcomfort te bereiken, behoren ook handmatig te bevestigen verduisteringselementen voor de ruiten en een ventilatierooster met insectenwering tot de standaarduitrusting. Eveneens standaard zijn twee raamvakken tussen de C-stijl en de D-stijl voor kleinere spullen.

Optioneel keukenblok

Het optionele keukenblok is gebaseerd op een ladesysteem. Het bevat een spoelbak met een watertank van 12 liter, een compressorkoelbox van 15 liter en een flexibel uitneembaar gastoestel. De unit bevat ook lades voor bestek, serviesgoed en etenswaren. Het keukenblok is eveneens te bestellen in combinatie met twee campingstoelen en een tafel met twee verschillende poten. Dit betekent dat hij zowel buiten kan worden geplaatst als binnen, waarbij hij wordt bevestigd aan de middenconsole.

Toekomst Mercedes-Benz Vans

Mercedes-Benz Vans levert tegenwoordig al vier volledig elektrische modellen: de eVito gesloten bestelwagen, de eSprinter, de eVito Tourer en de EQV. In het eerste kwartaal van 2023 komt daar de eCitan bij. Met de EQT wordt het elektrische portfolio in de nabije toekomst ook uitgebreid naar het segment van de kleine voertuigen. Als het gaat om eCampers, heeft Mercedes-Benz Vans tot nu toe vooral samengewerkt met klassieke camperpartners en dan met name in het segment van de middelgrote voertuigen EQV en eVito. In de nabije toekomst zet Mercedes-Benz echter meer in op eCampers die in zijn geheel af fabriek worden geleverd.