Autonieuws

Mercedes-Benz Concept CLA Class – in één oogopslag

september 4, 2023

Mercedes-Benz Concept CLA Class

De Mercedes-Benz Concept CLA Class samengevat in 14 eigenschappen:

  1. Mercedes Modular Architecture is een flexibel geavanceerd platform dat de volgende stap in de elektrische toekomst van Mercedes-Benz markeert.
  1. UI/UX zorgt voor een digitale luxe-ervaring die door middel van kunst, entertainment en geavanceerde graphics is afgestemd op de behoeften van de klant.
  1. Fisoe van analoog en digitaal herdefinieert vertrouwde iconische vormen om een naadloze overgang te creëren voor een optimale user experience.
  1. Ambition 2039: de eerste voertuigfamilie van Mercedes-Benz die helemaal opnieuw is ontworpen volgens Ambition 2039 en de CO2-emissie in de waardeketen met meer dan 40 procent verlaagt ten opzichte van de vorige voertuigarchitectuur.
  1. Duurzaam: van papier tot bamboe – het interieur van de Concept CLA Class is baanbrekend in het gebruik van innovatieve nieuwe materialen.
  1. Kleinere CO2-footprint: vvooruitgang in de toeleveringsketen van staal en aluminium, inclusief gerecycled materiaal en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, leveren een gecombineerde besparing van circa 400 kg CO2 per voertuig op.

De aandrijflijn van de Mercedes-Benz Concept CLA Class

De Concept CLA Class is het eerste voertuig dat is gebaseerd op het nieuwe Mercedes-Benz MMA-platform en wijst de weg naar de next generation elektrische aandrijftechnologie waarmee het seriemodel wordt uitgerust. Met een verwachte actieradius van meer dan 750 km (WLTP) is de elektroaandrijving veruit de beste in zijn segment. Dit komt overeen met een opmerkelijk laag energieverbruik van circa 12 kWh/100 km en maakt de Concept CLA-Class de 1-liter-auto van het elektrische tijdperk.

De nieuwe, in eigen huis ontwikkelde aandrijflijn is rechtstreeks afgeleid van de elektroaandrijving van de VISION EQXX en bestaat uit een 800V elektroarchitectuur in combinatie met een accu met een uitzonderlijke energiedichtheid en een zeer efficiënte elektrische aandrijfeenheid. In de Concept CLA-Class is deze geconfigureerd voor sportieve achterwielaandrijving. Dankzij het modulaire ontwerp is hij echter ook geschikt voor vierwielaangedreven voertuigen. De geavanceerde aandrijflijn van de volgende generatie is schaalbaar voor tal van andere toepassingen, ook in andere voertuigsegmenten.

Mercedes-Benz Concept CLA Class

HV-accu

Het accusysteem, dat werd ontwikkeld voor het MMA-platform, is gebaseerd op een modulaire architectuur. Klanten kunnen kiezen uit twee verschillende celchemievarianten. De topvariant heeft anodese met siliciumoxide voor een uitstekende energiedichtheid. De instapvariant loopt voorop in het segment door het gebruik van lithium-ijzerfosfaat. De accu zelf heeft een opmerkelijk laag totaalvolume. Voor het eerst zijn de celmodules bevestigd met lijm in plaats van schroeven.

De hieruit resulterende structuur is niet alleen lichter dan een conventionele accuconfiguratie, maar ook stijver. Dit heeft ook een positief effect op de botsveiligheid. De 800V-configuratie maakt ook een hoge mate van elektrische duurzaamheid mogelijk in een compact pakket met lagere koelvereisten. De HV-configuratie maakt ook laden met gelijkstroom met een hoog vermogen van 250 kW mogelijk, wat een actieradius van 400 km oplevert in 15 minuten.

Mercedes-Benz Electric Drive Unit (MB.EDU)

Lichtgewicht, krachtig en compact: de nieuwe, zeer efficiënte elektrische aandrijfeenheid MB.EDU bestaat uit een motor, transmissie en vermogenselektronica. Gebaseerd op een modulair concept is dit het eerste lid van een familie van aandrijfeenheden die ontworpen zijn voor een breed scala aan vermogensvereisten in verschillende modelseries. De permanent bekrachtigde synchroonmotor met een vermogen van 175 kW is gekoppeld aan een tweetraps transmissie.

De krachtige vermogenselektronica brengt de besturing van motor en transmissie samen in één processor en is voorzien van een siliciumcarbide omvormer voor een uitzonderlijk laag energieverbruik. Dit weerspiegelt het hoge integratieniveau van de MB.EDU, wat resulteert in een compact totaalpakket dat minder dan 110 kilo weegt. De extreem hoge energie- efficiëntie tot 93 procent van de accu naar de wielen op langeafstandsritten is te danken aan de zorgvuldige minimalisering van de verliezen in het hele systeem.

Mercedes-Benz Concept CLA Class

MMA-elektroaandrijving verhoogt duurzaamheid

De synchroonmotor met permanente magneet in de Mercedes-Benz Electric Drive Unit (MB.EDU) heeft een aanzienlijk lager aandeel – bijna 0 procent – zware zeldzame aardmetalen dan voorgaande generaties. De nieuwe MMA-elektroaandrijving zet ook een grote stap voorwaarts in de CO2-neutrale productie van de accu’s. Niet alleen de celproductie is CO2-neutraal, maar ook de kathodeproductie. Hierdoor kan Mercedes-Benz de CO2-voetafdruk van de cellen met 40 procent verminderen. Verdere emissiereducties worden bereikt door het gebruik van hernieuwbare energie bij de winning en raffinage van grondstoffen.

Bidirectioneel laden

Het voertuig gebruiken als energieopslagsysteem voor thuis: de Concept CLA Class biedt ook een blik in de toekomst van netwerken tussen elektrovoertuigen en het elektriciteitsnet. Op software en hardware gebaseerd bidirectioneel laden laat zien hoe technologisch leiderschap nieuwe mogelijkheden biedt voor zowel klanten als energieleveranciers. Als het voertuig is aangesloten op een compatibel bidirectioneel DC-laadstation, wordt het een energieopslagapparaat dat bijvoorbeeld zonne-energie kan opslaan voor later gebruik. Maar het allerbelangrijkste is dat het ook kan dienen als elektriciteitsleverancier, hetzij Vehicle-to-Home (V2H) of Vehicle-to-Grid (V2G). Het gebruik van bidirectioneel laden kan afhankelijk zijn van landspecifieke voorwaarden met betrekking tot wetgeving en eisen van energieleveranciers.

Een voorbeeld van V2H is het leveren van noodstroom in het geval van een stroomstoring. V2G-toepassingen zijn onder andere het balanceren van pieken en dalen in het elektriciteitsnet of zelfs het verhandelen van groene stroom op de open markt. In alle situaties zorgt het intelligente bidirectionele laadsysteem ervoor dat de accu van het voertuig voldoende geladen is om te voldoen aan de behoeften van de klant op de specifieke vertrektijden. Met de mogelijkheid om thuis bidirectioneel te laden, komt Mercedes-Benz tegemoet aan de wens van veel klanten om hun eigen individuele mobiliteit te combineren met een duurzamere manier van leven.

Mercedes-Benz Concept CLA Class

En het duurzame randje?

Mercedes-Benz zet zich in voor zijn Ambition 2039, die tot doel heeft om in 2039 een CO2-neutraal nieuw modellengamma te bereiken over de gehele waardeketen. Dit geldt niet alleen voor de toeleveringsketen, maar vormt ook de basis voor de strategie en denkwijze van de onderneming dat de toekomst van mobiliteit duurzaam moet zijn. Dit betekent het elektrificeren van de gehele voertuigportfolio en het opbouwen van een circulaire economie – met als doel het bouwen van de meest begerenswaardige voertuigen. Het MMA-platform vormt de basis voor de eerste voertuigfamilie die van meet af aan is ontwikkeld volgens de principes van Ambition 2039. Het vermindert de CO2-emissie in de waardeketen over de gehele MMA-vloot met meer dan 40 procent ten opzichte van de vorige architectuur. De Concept CLA Class is de eerste telg van deze nieuwe familie.

Innovatieve interieurmaterialen

Dat ziet er niet alleen op papier goed uit: bij het ontwerpen van het interieur van de Concept CLA Class hadden de Mercedes-Benz designers het duidelijke doel om vanaf het begin het goede voorbeeld te geven. Ze plaatsten duurzaamheid en circulariteit bovenaan de prioriteitenlijst. Deze belangrijke aspecten kregen evenveel aandacht als hoogwaardige visuele en haptische kwaliteitskenmerken, slijtvastheid en veiligheidscriteria. Voor het eerst in een Mercedes is een innovatief papiermateriaal toegepast. De mix van gerecyclede cellulose en hennep in een verhouding van 50:50 is bedoeld voor de serieproductie. Als sierdeel biedt het een opvallende, progressieve look & feel met een grote designflexibiliteit. Het wordt geproduceerd met behulp van hernieuwbare energie en innovatieve duurzame technologieën zoals ozonwaterzuivering en genereert geen stortafval.

Duurzaam leder

De stoelen zijn bekleed met duurzaam geproduceerd en verwerkt leder. Hierbij wordt rekening gehouden met alle aspecten, van de veeteelt tot het looiproces. Naast het naleven van de ‘5 vrijheden van dierenwelzijn’ van het Britse Animal Welfare Committee is een belangrijke gunningseis voor leveranciers dat het leder vrij moet zijn van elke vorm van illegale ontbossing. Bovendien mogen de graasgebieden niet bijdragen aan de bedreiging of het verlies van natuurlijke bossen. Het leder zelf wordt gelooid met plantaardige looistoffen zoals koffieboonschillen, kastanjes of extracten van andere hernieuwbare grondstoffen. Het leder mag bovendien alleen worden verwerkt in leerlooierijen die gecertificeerd zijn volgens de Gold Standard van de Leather Working Group. Dit omvat belangrijke milieuaspecten in het looiproces, zoals het verminderen van het gebruik van water, energie en chemicaliën.

De vloermatten van de Concept CLA Class zijn geweven van bamboevezel. De portiervakken zijn afgewerkt met een sterke en slijtvaste zijdeachtige stof die biotechnologisch wordt geproduceerd en veganistisch is gecertificeerd. Beide materialen werden voor het eerst toegepast in de VISION EQXX. Ze zijn niet alleen zeer functioneel, maar ook uiterst aantrekkelijk en voelen luxueus aan. De polyester-textielbekleding van de zwevende middenarmsteun is gemaakt van gerecycled PET.

Onder de huid van de Concept CLA Class

De CO2-voetafdruk van staal en aluminium verkleinen: onder de prachtige buitenkant van de Concept CLA Class schuilt een consequent streven om de toeleveringsketen voor de volgende generatie voertuigen in dit segment CO2-vrij te maken. De vooruitgang die is geboekt op het gebied van elektrische aandrijving om de duurzaamheid van de accu en de elektrische aandrijfeenheid te verbeteren (zie hierboven) is slechts één aspect van een veelomvattende en veelzijdige aanpak.

Staal en aluminium

Omdat staal en aluminium tot de componenten behoren met de grootste CO2-bijdrage bij de productie van voertuigen, heeft Mercedes-Benz zichzelf duidelijke doelen gesteld om de uitstoot te verminderen. Deze omvatten het CO2-vrij maken van de focusmaterialen, het verhogen van het aandeel recyclingmateriaal en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Dit is ook essentieel om ‘klasse’ te definiëren. Tijdens het ontwikkelingsproces voor CO2-arme staalsoorten en CO2-arme aluminiumsoorten worden de materialen en resulterende componenten zorgvuldig onderzocht en uitgebreid getest om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan de strenge crashveiligheidsnormen van Mercedes-Benz.

In Europa streeft de onderneming naar een aanzienlijke vermindering van de CO2-voetafdruk van staal bij 50 procent van de in eigen huis geperste onderdelen die in de instapmodellen worden gebruikt. Dit zou resulteren in een besparing van circa 100 kg CO2 per voertuig. Naast gerecycled staal dat wordt geproduceerd in elektrische vlamboogovens die op hernieuwbare energie werken, zal de materiaalmix in de toekomst ook staal bevatten dat afkomstig is van directe reductie met groene waterstof. Dit zal geleidelijk worden ingevoerd gedurende de levenscyclus van het voertuig, afhankelijk van de beschikbaarheid.

Mercedes-Benz Concept CLA Class

Vermindering van de CO2-uitstoot met circa 300 kg per voertuig

Het MMA-platform versnelt ook de sterke vooruitgang die Mercedes-Benz boekt in het gebruik van aluminium met een lagere CO2-uitstoot. In Europa zal minstens een derde van het aluminium in de komende generatie elektrische modellen worden geproduceerd met hernieuwbare energie. De toepassingen omvatten een breed scala aan onderdelen, van de wielen tot de accubehuizing. Dit verlaagt de CO2-voetafdruk van dit aluminium met minimaal 40 procent ten opzichte van aluminium dat in Europa wordt gebruikt. Dit komt overeen met een vermindering van de CO2-uitstoot met circa 300 kg per voertuig. De onderneming gaat, op weg naar een volledig verantwoorde toeleveringsketen van aluminium, het aandeel aluminium dat is gecertificeerd volgens de normen van het Aluminium Stewardship Initiative (ASI) in toekomstige modellen aanzienlijk vergroten. Op dit moment worden de aluminium platen voor de in eigen huis geperste componenten ingekocht bij ASI-gecertificeerde leveranciers.

Productie

De productie van de MMA-voertuigen zal aanvankelijk plaatsvinden in Rastatt, Keckskemet (Hongarije) en Beijing (China). Met het MMA-platform pioniert Mercedes-Benz met nieuwe productietechnieken om het toekomstige elektrische productportfolio te integreren. Dankzij het vernieuwde digitale productiesysteem MO360 zal de Mercedes-Benz fabriek in Rastatt MMA-voertuigen virtueel introduceren met behulp van digitale tweelingen.

Met zijn ‘digital first’-aanpak kan Mercedes-Benz ervoor zorgen dat de nieuwe productielijn op de oude locatie kan worden omgebouwd, geconfigureerd en geoptimaliseerd dankzij uiterst nauwkeurige digitale simulatietechnieken. De exacte locatie van robots, leveringsroutes en productielijnen kan worden bepaald zonder de productie van de huidige compacte modellen A-Klasse, B-Klasse, GLA en EQA te verstoren. De ‘digital first’-aanpak maakt een snellere ingebruikname mogelijk, zorgt voor kostenbesparingen en opent nieuwe mogelijkheden om de efficiëntie en kwaliteit te verbeteren.


Mercedes-Benz Concept CLA Class

Mercedes-Benz Concept CLA Class
Mercedes-Benz Concept CLA Class


Mercedes-Benz Concept CLA Class