Autonieuws

Meer dan een half miljoen EV’s op de weg in Nederland

juni 7, 2024

500.000 EV’s

De BOVAG op basis van cijfers van RDC een rekensommetje gemaakt en komt tot de conclusie dat er inmiddels meer dan 500.000 EV’s op de weg zijn in Nederland. Volgens de brancheorganisatie is door de populariteit van EV’s inmiddels een bloeiende tweedehandsmarkt ontstaan. Het afgelopen jaar werden er ruim 21 procent meer gebruikte EV’s verkocht: 60.628 stuks. In totaal staan er ruim negen miljoen auto’s op kenteken in Nederland.

Stimuleren

Han ten Broeke, algemeen voorzitter van BOVAG, waarschuwt dat er nog veel werk aan de winkel is voordat iedereen auto’s met een stekker volledig omarmt: “Als we de overstap naar elektrisch nu niet blijven stimuleren zal de overheid op een later moment extra en verregaande maatregelen moeten nemen om de afgesproken klimaatdoelen alsnog te halen. En die maatregelen hebben de nodige ongewenste impact hebben op de automobilist en de markt, waarbij je kunt denken aan hogere belastingtarieven en verdere snelheidsbeperkingen. Dat kunnen we nu nog voorkomen.”

MRB

Volgens Ten Broeke is het goed nieuws dat de nieuwe coalitie heeft aangekondigd dat vanaf 2026 de motorrijtuigenbelasting (MRB) een gewichtscorrectie zal bevatten voor elektrische voertuigen. BOVAG pleit hier al geruime tijd voor. Ten Broeke: “Deze gewichtscorrectie zorgt ervoor dat elektrische auto’s enerzijds een faire bijdrage leveren aan de autobelastingen, maar anderzijds niet duurder worden dan vergelijkbare auto’s met een verbrandingsmotor en zich zo uit de markt zouden prijzen.”