Autonieuws

Mazda Iconic SP: is dit de toekomstige Mazda MX-5?

oktober 25, 2023

Voor mensen die ‘van auto’s houden’

De MAZDA ICONIC SP is volgens de makers een nieuw soort compact sportwagenconcept, ontworpen om in te spelen op het nieuwe tijdperk en te reageren op de emoties van klanten die ‘van auto’s houden’ en naar ‘een auto verlangen die rijplezier biedt’.

De aandrijflijn is voorzien van Mazda’s unieke roterende EV-systeem met twee rotoren, dat compact blijft en dus een hoge mate van lay-outflexibiliteit biedt, waardoor het conceptmodel een laag zwaartepunt heeft om de rijprestaties te verbeteren.

Batterijen worden opgeladen door een recycleerbare energiebron en de rotatiemotor met twee rotoren, die wordt gebruikt voor energieopwekking, wordt aangedreven door koolstofneutrale brandstof. De levendige rode kleur heet Viola Red.

Mazda Iconic SP

Mazda’s CEO aan het woord

Masahiro Moro, Mazda’s Representative Director, President en CEO, zegt: “Mazda zal altijd auto’s leveren die mensen eraan herinneren dat auto’s puur plezier zijn en een onmisbaar onderdeel van hun leven. Als autominnend bedrijf dat de inspirerende mobiliteitservaring massaal produceert, zetten we ons in om de toekomst vorm te geven met onze partners die hetzelfde doel delen, en met onze fans, waar iedereen met trots kan zeggen: ‘we houden van auto’s.’ Met zo’n sterke wil zet Mazda zich in om het leven in beweging te verrijken voor degenen die we dienen.”

MAZDA ICONIC SP in een notendop

Bij het creëren van het ‘framework’ dat de basis vormt van de modellering, heeft Mazda gezocht naar proporties met een laag zwaartepunt die de indruk wekken van uitstekende rijprestaties. Het concept om de lichtgewicht en compacte rotatiemotor in het midden van de auto te monteren heeft geresulteerd in een lage motorkap.

Het roterende EV-systeem met twee rotoren, dat gebruik maakt van een zeer schaalbare rotatiemotor die verschillende brandstoffen zoals waterstof kan verbranden, wekt elektriciteit op met koolstofneutrale brandstof. Wanneer de accu wordt opgeladen met elektriciteit uit hernieuwbare energie, is het bovendien mogelijk om vrijwel CO2-neutraal te rijden.

Mazda Iconic SP

Gewichtsverdeling

Het hoge vermogen dat wordt gegenereerd door het roterende EV-systeem met twee rotoren, de verhoudingen van het lagere zwaartepunt en de gewichtsverdeling van ongeveer 50:50 zorgen voor uitstekende rijprestaties. Bovendien kan hij – ook al is het een sportwagen – stroom leveren tijdens vrije tijd buitenshuis en in tijden van rampspoed. De koetswerkkleur ‘VIOLA RED’ werd gecreëerd op basis van Mazda’s wens om ‘de kleur rood te koesteren’.

Tijdens de presentatie van de Iconic SP waren diverse MX-5-modellen aanwezig. Dit doet vermoeden dat we elementen van dit studiemodel gaan terugzien op een volgende generatie Mazda MX-5, mogelijk al de NE-generatie. Momenteel levert Mazda de ND-generatie.

Specificaties Mazda Iconic SP

Mazda Iconic SP

Mazda Iconic SP