Autonieuws

Mazda CX-5 is voortaan altijd een mild-hybride

december 16, 2022

Mazda CX-5 2023

Nederlanders die een gloednieuwe Mazda CX-5 zoeken hebben voortaan keuze uit twee benzinemotoren: een 165 pk sterke e-Skyactiv G 2.0 en een 194 pk sterke e-Skyactiv G 2.5. Beide motoren krijgen elektrische ondersteuning, in de vorm van een mild-hybride systeem dat de Japanners Mazda M Hybrid noemen.

Mazda M Hybrid

Het mild-hybridesysteem bestaat uit een geïntegreerde startgenerator en een 24V lithium-ion batterij. Het systeem drukt het brandstofverbruik, door via de startgenerator energie die tijdens het remmen vrijkomt op te slaan in de compacte 24V-batterij. De geïntegreerde startgenerator kan niet alleen energie terugwinnen, maar kan ook de benzinemotor ondersteunen tijdens het optrekken. Ook dit zorgt voor een lager verbruik. Bovendien zijn alle versies van de e-Skyactiv G 2.0 liter en e-Skyactiv G 2.5 liter uitgerust met cilinderuitschakeling.

Caravantrekker

De extra zuinige CX-5 is nog steeds een ideale caravantrekker, want je kunt er tot 2.000 kg achter hangen. De e-Skyactiv G 2.0 liter is verkrijgbaar met handgeschakelde of automatische transmissie en de Skyactiv-G 2.5 liter alleen met automaat. Uitvoeringen met vierwielaandrijving staan ook nog steeds in de prijslijst.

Prijzen Mazda CX-5 2023

Voor de instapversie – de Centre-Line – vraagt Mazda 38.190 euro. Deze uitvoering beschikt over 17-inch lichtmetalen velgen, draadloze connectiviteit voor Apple CarPlay, led-dagrijverlichting en een standaard geïntegreerd navigatiesysteem.  

Voor 42.190 euro heb je de Advantage-uitvoering op je oprit staan. Deze rolt op 19-inch lichtmetaal en heeft een geïntegreerd navigatiesysteem en 360 view monitor. De Exclusive-Line is verkrijgbaar vanaf 43.090 euro en is onder andere voorzien van 19-inch lichtmetalen velgen, led-signature verlichting (voor & achter), Qi charging – draadloos opladen voor mobiele telefoon, Bose premium-audiosysteem en een luxe afwerking in het interieur en exterieur.  

Takumi

Naast de reguliere line-up biedt Mazda drie extra uitrustingsvarianten – genaamd Newground, Homura en Takumi. De Takumi is het topmodel en beschikt over nappalederen bekleding en luxueuze houtnerfversiering op het dashboard en de portierpanelen voor en achter. De Takumi is beschikbaar vanaf 46.440 euro. De 2023 Mazda CX-5 staat in het voorjaar bij de dealer en is per direct te bestellen.