Autonieuws Formule 1

Max Verstappen nu al wereldkampioen Formule 1 2022 met nog vier races te gaan

oktober 10, 2022

Verstappen: “We hielden het hoofd koel”

Voor de tweede keer op rij is Max Verstappen wereldkampioen Formule 1. In 2021 was de eerste keer, in 2022 wist hij zijn titel te prolongeren. Verstappen: “We zijn er absoluut het hele jaar mee bezig geweest. Een seizoen waarin we een moeilijke start hadden, maar het hoofd koel hielden, terugkaatsten en nooit meer loslieten. Heel erg bedankt aan het hele team, iedereen heeft onvermoeibaar gewerkt om hier te komen en dit is de ultieme beloning.”

Toch gespannen

Verstappen was voorafgaand aan de race in Japan toch wat gespannen, zo geeft hij toe op zijn eigen persportaal: “Vandaag was ik door het weer, omdat het regende, wel iets meer na aan het denken. Over wat er kan gebeuren bij de start, over de banden, de strategie, of er een rode vlag komt enzovoorts. Dus ik was er wel iets meer mee bezig. En GP (Max’ race-engineer Gianpiere Lambiase) zei ook: ‘Ik zie aan je dat je meer aan het denken bent dan normaal. Maar, hij zei ook: ‘doe gewoon je ding’. En dat deed ik ook en dan komt het wel goed, maar soms wil ik gewoon iets meer nadenken over de situatie.”

Max Verstappen bedankt familie

Max Verstappen vervolgt: “Om de titel hier in Japan te winnen, maakt het extra speciaal, bedankt voor alles Honda! Een grote dank gaat uit naar mijn familie, geliefden en management, ze steunen me wat er ook gebeurt. Aan alle fans, heel veel dank voor jullie ongelooflijke steun, waar we ook gaan, jullie zijn er! Absoluut geweldig.”

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Max Verstappen (@maxverstappen1)

Flinke voorsprong opgebouwd

De Nederlandse Formule 1-coureur heeft na de race in Japan maar liefst 366 punten. Teamgenoot Sergio Perez staat op de tweede plaats met 253 punten, gevolgd door Ferrari-coureur Charles Leclerc met 252 punten.

Voorsprong verder uitbreiden

Op de Formule 1-kalender staan nog vier races. De Grand Prix van de Verenigde Staten, Mexico, Brazilië en Adu Dhabi. Max Verstappen kan zijn voorsprong dan nog verder uitbreiden, want naar verwachting gaat Verstappen – nu hij zijn titel op zak heeft – niet minder inspanning leveren. Zoals altijd gaat hij ’to the max’.

Constructeurstitel Red Bull Racing

Dat moet ook wel, want Red Bull Racing kan ook nog de constructeurstitel pakken. Verstappen en teamgenoot Sergio Perez moeten dus nog even aan de bak. Momenteel staat Red Bull Racing met 619 punten op de eerste plaats, gevolgd door Ferrari met 454 punten. Dat is al een flinke voorsprong die Red Bull Racing naar verwachting niet meer uit handen gaat geven. Wie als team de constructeurstitel pakt, kan rekenen op een flinke beloning van de F1-organisatie. Dat geld kan Red Bull Racing weer gebruiken voor toekomstige ontwikkelen en voor het betalen van de salarissen van Verstappen en Perez.

Max Verstappen wereldkampioen Formule 1 2022

Dertien overwinningen

Verstappen: “Uiteindelijk wil ik meer wedstrijden winnen want met deze auto is er heel veel mogelijk. Het zou mooi zijn om meer dan dertien overwinningen te behalen in één seizoen, want ik denk niet dat dat vaak voor gaat komen, dus daar moet je dan ook het voordeel uit halen. En uiteindelijk is het gewoon belangrijk dat we het constructeurskampioenschap winnen en we hopen één-twee te finishen in het kampioenschap.”

Meer Formule 1-races in 2023

In totaal bestaat het F1 2022-seizoen uit 22 races. In 2023 zijn dat er nog veel meer, zoals je kunt zien aan de officiële Formule 1-kalender van 2023. Dan worden er 24 races verreden.

Fotografie: Red Bull Content Pool