Achtergrond Autosport Formule 1

Logan Sargeant: Wie is deze nieuwe Formule 1-coureur?

december 12, 2022

Populair

Dankzij de populaire Netflix-serie Drive to Survive lijken Amerikanen de Formule 1 eindelijk in hun hart te sluiten. De race in Austin, Texas is steevast uitverkocht en in 2023 staan er maar liefst drie races in de USA op de kalender:

Amerikaanse Formule 1-coureur

Het Amerikaanse publiek heeft tot nu toe altijd voor een ‘buitenlander’ moeten juichen, maar vanaf 2023 komt daar verandering in. Voor het eerst sinds Scott Speed in 2007, doet er weer een fulltime Amerikaanse F1-coureur mee. Zijn naam is Logan Hunter Sargeant, een 21-jarige Amerikaanse autocoureur die tot voor kort actief was in het FIA Formule 2-kampioenschap. De coureur viel op in zijn rookie seizoen in de Formule 2 en werd uitgeroepen tot “Rookie van het jaar”. Het Formule 1-team van Williams bood hem in 2022 een contract aan, waardoor hij vanaf 2023 deel uitmaakt van het Formule 1-circus.

Pianist

Logan kwam op 31 december 2000 ter wereld in Fort Lauderdale, Florida. Logan Sargeant is de zoon van Chantal en Tim Sargeant. Een grote hobby van de jonge coureur is pianospelen. Hij heeft een oudere broer, Stuart, die als ingenieur werkt in Californië. Logan’s moeder, Chantal, is een gepensioneerde leraar Frans en Engels. Een vrij brave familie dus, waar komt de liefde voor razendsnelle raceauto’s dan vandaan? Die heeft hij van zijn Opa gekregen. Die was namelijk een professionele autocoureur.

Jonge leeftijd

Logan begon zijn autosportcarrière op jonge leeftijd. In 2008 nam hij voor het eerst deel aan nationale kartkampioenschappen. In 2009 verhuisde hij naar Europa. Sargeant won daar in 2015 het wereldkampioenschap karting en werd daarmee de eerste Amerikaan die een FIA-kartkampioenschap won sinds 1978.

Goede start

Na een korte carrière in de Formule 4 en Formula Renault Eurocup, kwam Sargeant in 2019 uit in de Formule 3. In 2020 ging hij rijden voor Prema Racing, waar hij veel succes had. Hij kwam twee keer op het podium en werd vierde in het kampioenschap. Hij won ook de Formule 3-race op Spa Franchorchamps, een enorm hoogtepunt in zijn carrière tot nu toe. In 2021 maakte hij zijn debuut in de Formule 2, waar hij zich in de kijker reed bij het F1-team van Williams. Eind 2022 werd bekend dat Logan in 2023 achter het stuur van de Williams-bolide mag kruipen.

Tweede rijder

De Amerikaanse coureur zal in 2023 binnen Williams teamgenoot worden van Alex Albon. De Amerikaan vervangt Nicholas Latifi, die geen nieuw contract kreeg bij de Britse renstal. Williams-teambaas Jost Capito ziet in Logan Sargeant een groot talent. “We hebben zijn vooruitgang gezien en kwamen halverwege het Formule 2-seizoen tot de conclusie dat het voor hem de juiste stap was om zo snel mogelijk naar de Formule 1 te gaan. Hij is klaar om de volgende stap te zetten. Ik weet zeker dat hem een geweldige toekomst te wachten staat”.

Lees ook:

Foto’s: Williams F1