Autonieuws

Lening afsluiten voor een auto steeds populairder

februari 23, 2023

Vroeger kocht je een auto. Op een gegeven moment werd leasen een aantrekkelijk alternatief om de kosten te spreiden. Op de lange termijn is leasen echter niet altijd de voordeligste optie. Dan komt een lening in beeld. Steeds meer consumenten kiezen daarvoor, zo blijkt. Volgens vergelijkingssite Becam is het aantal autoleningen het afgelopen jaar met bijna 11 procent toegenomen.

Daarom wordt steeds vaker geleend

Het toenemende aantal autoleningen heeft alles te maken met de alsmaar stijgende prijzen. Mensen houden aan het eind van de maand minder over en spaarrekeningen raken leeg. Daar komt bij dat auto’s in rap tempo duurder worden. Bovenop de algemene inflatie wordt de aanschafbelasting bpm ook maar steeds verder verhoogd. De gemiddelde nieuwprijs van in Nederland verkochte auto’s lag in 2022 op liefst 43.072 euro. Een forse stijging ten opzichte van de jaren ervoor.

Uitwijken naar de tweedehandsmarkt is een goed alternatief, maar je bent niet de enige die op dat idee komt. Ook daar stijgen de prijzen dus. In 2021 was je al gemiddeld 21.376 euro kwijt voor een tweedehands auto in Nederland en dat bedrag is alleen maar verder gestegen.

Twee soorten autoleningen

Er zijn in principe twee soorten autoleningen: een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Die eerste vorm is het populairst. Een persoonlijke lening heeft namelijk een vaste looptijd en rente. Dat geeft dus extra zekerheid over de toekomstige maandlasten.

Stijgende rente

Wel zo prettig, want de rente stijgt ook weer in rap tempo. In het tweede kwartaal van 2022 was bedroeg de rente voor een lening nog 3,45 procent, tegen het einde van het jaar was dat al 4,4 procent. Inmiddels is de rente alweer verder verhoogd…

Zo hoog is de gemiddelde autolening

Becam ziet dat klanten in 2022 gemiddeld 19.366 euro leenden voor de aanschaf van een auto. Een flinke stijging ten opzichte van 2021, toen het gemiddelde bedrag nog 16.592 euro was. Dat scheelt bijna 17 procent.

Bron: https://www.becam.nl/gemiddelde-lening-voor-auto-stijgt-naar-e-19-366/