Autonieuws

Lekker! BMW Z4 M40i Pure Impulse Edition heeft handbak!

januari 31, 2024

Nieuwe topversie BMW Z4

De huidige, derde generatie van de BMW Z4 is vanaf zijn introductie de leider in het segment van premium roadsters en zijn marktaandeel is voortdurend gestegen. De belangrijkste afzetmarkten zijn Duitsland, gevolgd door de Verenigde Staten, China, Groot-Brittannië en Japan. De nieuwe Pure Impulse Edition moet de populariteit van de roadster nog verder vergroten. Tot nu toe koos bijna de helft van de Duitse kopers voor de topversie van de BMW Z4, de M40i dus. Het BMW M model was de afgelopen tijd goed voor meer dan 30% van het wereldwijde verkoopvolume van de BMW Z4.

6 cilinder-in-lijn en een handgeschakelde 6-versnellingsbak

Met een 6-cilinder-in-lijn benzinemotor en een handgeschakelde 6-versnellingsbak is de nieuwe BMW Z4 M40i uniek in zijn segment – deze configuratie is ook bijzonder in het gamma van BMW. De enige andere modellen met een dergelijke aandrijflijn zijn high performance sportauto’s van BMW M GmbH. Nu komt daar de BMW Z4 M40i Pure Impulse bij – een model van BMW M Performance. De 3,0 liter motor in de BMW Z4 M40i heeft een maximumkoppel van 500 Nm tussen 1.600 en 4.500 toeren per minuut. Het maximumvermogen van 250 kW (340 pk) is beschikbaar tussen 5.000 en 6.500 toeren per minuut.

BMW Z4 M40i Pure Impulse Edition

De handbak voor de BMW Z4 M40i Pure Impulse Edition

In deze bijzondere uitvoering leidt een speciaal voor de BMW Z4 M40i ontwikkelde handgeschakelde 6-versnellingsbak het vermogen naar de achterwielen. Het is een modulaire transmissie, opgebouwd uit BMW M-specifieke componenten; de tandwielset en de assen zijn aangepast aan het vermogen van de 6-cilinder-in-lijn motor. Het uitwendige schakelmechanisme, bestaande uit de versnellingshendel, de geleider en de koppeling aan de transmissie, is eveneens specifiek voor de Pure Impulse Edition van de BMW Z4 M40i ontwikkeld en biedt het ongeëvenaarde schakelgevoel waarom BMW modellen bekendstaan. De directe vermogensoverdracht van de motor naar de transmissie gecombineerd met de gevoelsmatige eenheid van de bestuurder en de transmissie versterkt de emotionele band tussen bestuurder en auto. Dankzij de nauwkeurig gedefinieerde schakelwegen kan de bestuurder snel en intuïtief schakelen.

Prestatiecijfers

Met de handgeschakelde 6-versnellingsbak accelereert de BMW Z4 M40i in 4,6 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u, met de 8-traps Steptronic Sport transmissie is dat 4,5 seconden. Hoewel de Steptronic Sport de versnellingen standaard automatisch selecteert, kan de bestuurder ook handmatig schakelen met schakelpaddles achter het stuur.

BMW Z4 M40i Pure Impulse Edition

Standaarduitrusting

De standaarduitrusting van de BMW Z4 M40i omvat Variable Sport Steering, M Sportremsysteem en een M Sportdifferentieel, samen met een adaptieve M wielophanging met elektronisch gestuurde dempers, waarvan de software voor de Pure Impulse Edition extra verfijnd is. De exclusieve ondersteltechnologie in de Pure Impulse omvat op maat gemaakte hulpveren voor en achter. Vóór is ook een speciaal versterkte stabilisatorstangklem gemonteerd, terwijl de mapping voor de elektronische aansturing van de achterdempers en de software voor de Variable Sport Steering zijn aangepast. Voor nog scherpere rijeigenschappen – wat de puristen zullen waarderen – heeft het ontwikkelingsteam ook de tractiecontrole en het M Sportdifferentieel voorzien van specifieke besturingslogica.

Dit is ook nieuw voor modeljaar 2024

Een ander nieuw kenmerk van het onderstel heeft betrekking op de wielen, aangezien BMW met ingang van modeljaar 2024 op de BMW Z4 voor- en achterwielen van verschillende maten monteert. De nieuwe lichtmetalen M wielen in Dubbelspaak styling, uitgevoerd in hoogglans zwart, hebben een diameter van 19 inch vóór en 20 inch achter. Deze combinatie – voorheen voorbehouden aan de high-performance modellen van BMW M GmbH – maakt vooral in de combinatie met achterwielaandrijving niet alleen optimale overdracht van de aandrijfkracht naar de weg mogelijk, maar is ook zeer effectief voor zijdelingse controle in snel genomen bochten.

Pure Impulse Edition: de uiterlijke kenmerken

Behalve de handgeschakelde 6-versnellingsbak, de gewijzigde onderstelafstelling en de combinatie van lichtmetalen 19 en 20 inch M wielen voegt de Pure Impulse Edition ook specifieke designdetails toe aan het exterieur van de BMW Z4 M40i. Deze geven de roadster een scherper uiterlijk dat het meer op sportiviteit gerichte karakter van de auto onderstreept, terwijl ze ook een aanvulling zijn op de bekende M exterieurkenmerken voor een optimale luchtstroom en een aerodynamische balans. Daartoe behoren de uitgebreide M hoogglans Shadowline afwerking – waartoe ook de exclusieve emblemen op de voorste zijpanelen en op de achterzijde van de auto behoren – evenals de buitenspiegelkappen in hoogglans zwart, de speciaal ontwikkelde geleiding van de luchtstroom rond de achterwielkuipen en de rode remklauwen van het M Sportremsysteem.

Er zijn ook nieuwe carrosseriekleuren voor de Pure Impulse Edition. Frozen Deep Green metallic is een nieuwe kleur voor Europa, terwijl exemplaren voor de Noord-Amerikaanse markt in San Remo Grün metallic leverbaar zijn.  De kleur Frozen Deep Green metallic is voorbehouden aan de Pure Impulse Edition, dat is immers de topversie van de roadster. De kleur San Remo Grün metallic is ook beschikbaar voor de BMW Z4 sDrive20i en de BMW Z4 sDrive30i.

BMW Z4 M40i Pure Impulse Edition

Interieur

Het interieur van de BMW Z4 is ontworpen voor onbeperkt rijplezier met een modern en verfijnd sportautogevoel. De op de bestuurder gerichte cockpit en de modelspecifieke sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteun ondersteunen dit doel. Het interieur combineert strakke lijnen die naar voren zijn gericht.

De Pure Impulse Edition omvat ook M specifieke designdetails in het interieur, aangevuld met  andere exclusieve elementen. Zo bedient de bestuurder de handgeschakelde 6-versnellingsbak via de M versnellingshendel met modelspecifieke mof. De Vernasca lederen bekleding in Cognac met zwarte M biezen – óók exclusief voor de BMW Z4 M40i Pure Impulse – stralen een mix van hoogwaardige elegantie en sportieve flair uit. De bekleding is afgewerkt met interieurlijsten in hoogglans zwart.

Productie start in maart 2024

De BMW Z4 M40i Pure lmpulse gaat in maart 2024 in productie en wordt geproduceerd door Magna Steyr Fahrzeugtechnik, productiepartner van BMW Group en gevestigd in de Oostenrijkse stad Graz.


BMW Z4 M40i Pure Impulse Edition


BMW Z4 M40i Pure Impulse Edition
BMW Z4 M40i Pure Impulse Edition


BMW Z4 M40i Pure Impulse Edition


BMW Z4 M40i Pure Impulse Edition