Achtergrond Autonieuws

Lamborghini Revuelto: een Lamborghini met voorwielaandrijving?

maart 29, 2023

Lamborghini Revuelto: helemaal nieuw

Een speciaal moment voor Lamborghini, want het merk presenteert met de Revuelto de opvolger van de succesvolle en nu al iconische Aventador. Na een hele hoop teasers en cryptische berichten op sociale media mag de wereld de nieuwe Lamborghini Revuelto nu aanschouwen. En wat een auto is het geworden. Gebleven is de V12-motor, maar Lamborghini voegt er nu wel hybride technologie met liefst drie elektromotoren aan toe. Dat moet ook wel, want anders past de Revuelto niet meer bij deze tijd van elektrificatie. In dit artikel gaan we in op alle details over deze Italiaanse volbloed.

Zo spreek je de naam uit

Lamborghini ontwikkelde voor de Revuelto – de naam spreek je uit als ‘rev-ew-el-tow’ –  een compleet nieuwe 6,5-liter V12-motor, aangevuld met drie elektromotoren. Het systeemvermogen komt uit op 1.000,7 pk, dat ronden we dus mooi af op 1.001 pk. De V12-motor is goed voor 813 pk bij 9.250 toeren per minuut. Turbo’s heeft de twaalfcilinder niet, hij ademt natuurlijk.

Lamborghini Revuelto

EV-modus

Schakelen gebeurt met een nieuwe achttraps automaat met dubbele koppeling. De Lamborghini betreft een plug-in hybride. Om langere afstanden elektrisch te kunnen rijden, moet de batterij dus opgeladen worden. In de EV-modus worden alleen de voorwielen aangedreven met een output van 180 pk. Daarmee is de eerste voorwielaangedreven Lamborghini een feit. Het accupakket van 3,8 kWh is in de transmissietunnel geplaatst. Het accupakket is klein genoeg zodat de krachtbron hem binnen zes minuten kan opladen.

Prestaties Lamborghini Revuelto

De prestaties dan. De sprint van 0 naar 100 km/u kost slechts 2,5 seconden en de topsnelheid komt uit op ongeveer 347 km/u. Al die power verpakt Lamborghini op zeer sexy wijze in een prachtig gestroomlijnd koetswerk. De auto is hoekiger dan zijn voorganger en heeft met name aan de voor- en achterzijde diverse lijnen. Inspiratie voor het design vonden de Italianen bij de Countach, Diablo, Aventador en elementen uit de luchtvaart. Googel eens naar F-35 Lightning II en je begrijpt direct waar Lamborghini warm van werd. Vies van uitlaten is de Revuelto niet, want hij heeft twee gigantische ‘stortkokers’.

Lamborghini Revuelto

Forse banden

Ten opzichte van de Aventador is de Revuelto maar liefst 61 procent efficienter en genereert de auto liefst 66 procent meer downforce. Rollen doet de auto op fors Bridgestone Potenza Sport-rubber. Voor bespeuren we banden in de maat 265/35-20 en achter is dat zelfs 345/30-21. Je kunt ook 265/30-R21-banden bestellen voor en 355/25-R22 achter. Er is keuze uit vierhonderd verschillende carrosseriekleuren en natuurlijk is er tegen riante betaling ook ruimte genoeg voor personalisatie.

Interieur

Het interieur is echt driver focused, maar Lamborghini denkt ook aan de bijrijder. Want jawel: deze supercar heeft een 9,1-inch ‘passenger display’, zoals concurrent Ferrari ook toepast in zijn modellen. Zo heeft de bijrijder zicht op de snelheid, versnelling en het toerental. Toch leuk. Het infotainmentsysteem krijgt ook een flinke upgrade. Het touchdisplay op de middenconsole meet 8,4-inch en als bestuurder kijk je uit op een 12,3-inch volledig te personaliseren display.

Lamborghini Revuelto - interieur

Marktintroductie

Kortom: een supercar die helemaal bij de tijd is, zowel qua look & feel, maar ook als het gaat om aandrijflijntechnologie. De levering start vermoedelijk eind 2023. Prijzen maakt Lamborghini later bekend. Reken op 400.000 euro of meer.
Lamborghini Revuelto


Lamborghini Revuelto - interieur

Lamborghini Revuelto


Lamborghini Revuelto