Autonieuws

Laatste Jaguar F-TYPE krijgt warm thuis en oogt lekker!

juni 14, 2024

Historisch verantwoorde kleurstelling

De laatste Jaguar F-TYPE betreft een Convertible met een 5,0-liter V8. De sportauto heeft een ‘historische’ kleurstelling in de kleur Giola Green in combinatie met een zwart dak en een interieur in Tan Windsor leder. Dezelfde kleurencombinatie als van de laatste Jaguar E-type 5,3-liter V12 Series III Convertible die op 12 juni 1974 werd gebouwd en die werd geregistreerd als HDU 555N.

Jaguar Daimler Heritage Trust

Jaguar draagt de speciale F-TYPE over aan de geschiedenisbewaarders van Jaguar: de Jaguar Daimler Heritage Trust (JDHT). Daar voegt het model zich bij zijn illustere voorganger (E-type) in de officiële Jaguar Heritage-collectie. Tevens neemt het exemplaar dit jaar deel aan een reeks evenementen en activiteiten.

Twee sportwagens staan naast elkaar, een grijze coupé aan de linkerkant en een groene Jaguar F-Type cabriolet met de kap naar beneden aan de rechterkant, weergegeven tegen een effen grijze achtergrond.
Twee sportwagens staan naast elkaar, een grijze coupé aan de linkerkant en een groene Jaguar F-Type cabriolet met de kap naar beneden aan de rechterkant, weergegeven tegen een effen grijze achtergrond.

Op naar elektrische Jaguars

Nadat de Jaguar E-type uit productie ging, begon er een nieuw veelbelovend tijdperk met de radicale Jaguar XJ-S. Ook het productie-einde van de F-TYPE markeert de start van een nieuw tijdperk voor Jaguar. Het merk bereidt een gedurfde transformatie voor, aangevoerd door een volledig elektrische vierdeurs GT die zich in geen enkel opzicht laat vergelijken met andere auto’s. De onthulling van dit model vindt plaats in de loop van 2025.

Jaguar F-TYPE: sinds 2013

De Jaguar F-TYPE werd voor het eerst geïntroduceerd als Convertible in 2013 en was Jaguar’s eerste sportwagen met twee zitplaatsen in bijna veertig jaar. Het jaar daarop debuteerde de coupé. Er zijn in totaal 87.731 exemplaren van de F-TYPE geproduceerd. Jaguar adviseert klanten die nog interesse hebben in een nieuwe F-TYPE om spoedig contact op te nemen met een retailer om de mogelijkheden te bespreken. De sportauto blijft tot begin 2025 beperkt verkrijgbaar via de retailers.

En de E-type dan?

Uit JDHT-gegevens blijkt dat Jaguar 72.528 stuks van de E-type produceerde, eindigend met een speciale oplage van vijftig auto’s. Op één na waren die allemaal in het zwart gespoten, terwijl de op één na laatste auto in de kleur British Racing Green was uitgevoerd en werd geleverd aan een particuliere Jaguar verzamelaar. De allerlaatste E-type én F-TYPE zijn beide te zien in de JDHT in Gaydon, net als de allerlaatste XE, XF en XF Sportbrake die recentelijk van de band rolden.


Een slanke, blauwe Jaguar F-Type converteerbare sportwagen met de bovenkant naar beneden, gezien vanaf de zijkant, tegen een eenvoudige grijze achtergrond.


Zijaanzicht van een slanke, zilveren Jaguar F-Type sportwagen met aerodynamisch ontwerp, gele remklauwen en stijlvolle lichtmetalen velgen, tegen een effen, gradiëntachtergrond.