Autonieuws

Kopen, leasen of financieren?

mei 13, 2023

De voors en tegens van alle opties op een rij

Tegenwoordig zijn er verschillende manieren om een auto voor de deur te krijgen. Naast het traditioneel kopen kan je een auto ook private leasen. Ook het financieren van een auto wint aan populariteit. We zetten de verschillende mogelijkheden eens op een rij.

Als je een auto koopt, dan is die direct van jou en kan je kiezen uit alle modellen die binnen je budget vallen. Wel zo prettig. Helaas worden nieuwe auto’s alleen wel steeds duurder. Voor de aanschaf zal je dus langer moeten doorsparen. Of toch niet? Tegenwoordig zijn er genoeg alternatieven voor het traditioneel kopen van een auto. We zetten de drie belangrijkste alternatieven op een rij: financieren, private lease en een nieuwe oplossing: AutoCredit.

Voordelen private lease

Private lease is de afgelopen jaren goed ingeburgerd. Toch leggen we nog even kort uit wat het inhoudt. Je kiest een auto uit het aanbod van de leaseaanbieder. Daarvoor betaal je een maandelijks bedrag waar bijna alles bij in zit. De auto zelf, maar ook de wegenbelasting, verzekering en het onderhoud. Zo kom je nooit voor financiële verrassingen te staan. Het enige dat niet in het maandbedrag is opgenomen, zijn de brandstof-/stroomkosten en natuurlijk eventuele verkeersboetes. Er zijn verschillende looptijden voor private leasecontracten, zodat er altijd een contract is dat bij je past.

Nadelen private lease

Private lease is een heel aantrekkelijke optie om een nieuwe auto te rijden, maar er zijn wel wat zaken om rekening mee te houden. Zo is er meestal een maximaal aantal kilometers dat je met de private leaseauto mag rijden. Het leasecontract tussentijds aanpassen omdat je meer of minder bent gaan rijden is ook niet altijd (gemakkelijk) mogelijk. Wil of moet je meer rijden, dan moet je bijbetalen en dat kan soms aardig oplopen. Verder hebben sommige leaseaanbieders een relatief beperkte autokeuze. Ook kan private leasen onder de streep duurder uitvallen dan zelf aanschaffen, omdat de leaseaanbieder natuurlijk ook wat wil verdienen. Tot slot wordt de private leaseauto nooit echt van jou en moet je hem aan het einde van de leasetermijn weer inleveren.

Voordelen financieren

Klassieke financiering kan een aantrekkelijk alternatief zijn. Ook hierbij is sprake van een vast maandbedrag, dat doorgaans lager is dan bij private lease. Je betaalt immers alleen de auto. Vaak kan je zelf bepalen welke looptijd de financiering heeft en hoe hoog het voorschot is. Zo heb je de hoogte van het maandbedrag grotendeels zelf in de hand. De financiering is dus eigenlijk gewoon het gespreid betalen van de auto. Na afloop van de financiering is de auto ook echt van jou. Financieren biedt daarom vaak ook een bredere autokeuze.

Nadelen financieren

Tegenover het lagere maandbedrag staat wel dat je de wegenbelasting en verzekering daarnaast nog zelf moet betalen. Aan de andere kant maakt het weinig uit of je die afzonderlijk betaalt of als onderdeel van het maandbedrag. Een belangrijker verschil is dat het onderhoud van de auto niet in het maandbedrag is opgenomen. Een onverwacht defect is dus voor eigen rekening.

Nieuw: AutoCredit

Er is ook een nieuwe vorm van financiering: AutoCredit. Dat lijkt erg op het traditionele financieren zoals hierboven beschreven, maar is inclusief verzekering en onderhoud. Het is dus eigenlijk een combinatie van financieren en auto leasen. Bovendien is AutoCredit veel flexibeler. Je betaalt namelijk voor het daadwerkelijke gebruik. Rij je veel met de auto, dan heb je een hoger maandbedrag. Rij je weinig, dan betaal je aan het einde van de maand ook minder.

Ook hoef je bij AutoCredit pas aan het einde van het contract te bepalen wat je met de auto wilt. Zelf houden? Betaal dan een laatste, iets hoger maandbedrag en de auto is echt van jou. Je kunt ook besluiten om de auto in te leveren en direct een andere nieuwe auto uit te zoeken. Een laatste oplossing is inleveren zonder een andere auto uit te zoeken. AutoCredit biedt keuze uit alle modellen uit de Volkswagen Group. Dat betekent dus ook Audi, Cupra, SEAT en Skoda, maar ook merken als Bentley, Porsche en Lamborghini. Er zit dus altijd wel iets voor je bij.