Autonieuws

Koninklijke Marechaussee op BMW K 1600 GT

februari 16, 2024

Bij BMW Motorrad Nederland in Rijswijk zijn recentelijk twee speciaal geprepareerde exemplaren van de BMW K 1600 GT-p gepresenteerd aan de Koninklijke Marechaussee. Beide prototypes worden de komende periode aan een uitgebreid testprotocol onderworpen om ze verder af te stemmen als onderdeel van de offerteaanvraag voor levering van c.a. 185 patrouillemotorfietsen. De Koninklijke Marechaussee zal die inzetten voor begeleidings- en controletaken.

Waarom BMW K 1600 GT?

Aan dit gehele traject is een selectie voorafgegaan op basis van een programma van eisen van het Ministerie van Defensie. Daarbij werd geconcludeerd dat alleen motorfietsen van BMW Motorrad kunnen voldoen aan de technische eisen. Bovendien bleek enkel de BMW K 1600 GT-p geschikt voor het uitvoeren van de hoofdtaken van de Koninklijke Marechaussee.

Cardan

De terugkeer naar BMW zal ongetwijfeld ingegeven zijn door de productiestop van de Yamaha FJR 1300. Destijds, inmiddels al bijna zo’n twintig jaar geleden, viel de keuze op deze cardanfiets met viercilinder-in-lijn. Die bood meer vermogen en meer souplesse dan de boxermotoren van BMW, zoals de toen door de overheid veel gebruikte R 1200 RT. De K 1600 GT met zijn zescilinder-in-lijn was er toen nog niet. Die is echter minstens zo soepel en krachtig en ook met cardan. De politie rijdt er al jaren mee voor patrouilles op de Nederlandse wegen.

Begeleiding en controles

Voor met name de begeleidingen en controles zijn een hoge topsnelheid en een snelle acceleratie essentieel. Met een maximaal koppel van 180 Nm bij slechts 5.250 tpm is een zeer alerte reactie op het gas, ook bij lage toerentallen, bij de BMW K 1600 GT-p verzekerd. De 1.649 cm3 6-cilinder-in-lijnmotor blinkt bovendien uit in souplesse over het hele toerenbereik. Het maximale vermogen bedraagt 118 kW (160 pk) bij 6.750 tpm.

Ook onderhoud erbij

“Wij zijn uiteraard trots deze motorfietsen aan de Koninklijke Marechaussee te mogen leveren”, aldus Tom Crooijmans, Head of BMW Motorrad Nederland. “De in- en opbouw is zorgvuldig uitgevoerd door onze exclusieve partner, HSC te Nieuw-Vennep en in nauw overleg met de professionals van de Koninklijke Marechaussee. BMW Motorrad en onze voltallige dealerorganisatie  zijn ook betrokken bij het onderhoud van de motorfietsen. Ik ben ervan overtuigd dat de motorrijders van de Koninklijke Marechaussee weer vol vertrouwen en veel plezier hun werkzaamheden in de komende jaren kunnen uitvoeren.”