Autonieuws

Komt het dan toch goed met Aptera?

februari 5, 2024

Aptera haalt flink wat geld op

Het Accelerator Program werd in het leven geroepen om geld op te halen voor de eerste 2.000 exemplaren van de Aptera. Iedereen kon 10.000 dollar of meer investeren via een crowdfundingcampagne van het bedrijf. Het programma werd in januari 2023 gelanceerd. Uiteindelijk had Aptera er bijna een jaar voor nodig om de benodigde 33 miljoen dollar bij elkaar te sprokkelen.

Aanschaf van gereedschappen

Met de 33 miljoen dollar die via het Accelerator Programma is opgehaald, heeft Aptera het kapitaal veiliggesteld om de eerste productiefasen te financieren. Dat markeert een cruciaal moment voor het bedrijf. De fondsen die via dit programma zijn ingezameld, dragen bij aan de aanschaf van gereedschappen in kleine aantallen en de bouw van de eerste productievoertuigen van het bedrijf. Deze voertuigen gebruikt Aptera voor tests en validatie.

Nadat de productie-intentievoertuigen van Aptera zijn gevalideerd, is de laatste stap het aantrekken van kapitaal voor de aanschaf van gereedschappen en apparatuur voor de productie van grote volumes, waarvoor naar verwachting tien keer minder kapitaal nodig is dan bij traditionele autofabrikanten.

Aptera

46.000 reserveringhouders

Medeoprichter en co-CEO van Aptera, Chris Anthony, zegt: “Toen we Aptera voor het eerst lanceerden als bedrijf voor zonnemobiliteit, waren we verbaasd door de overweldigende steun van duizenden potentiële Aptera-eigenaren. Met meer dan 46.000 reserveringhouders zijn we toegewijd aan het veiligstellen van de resterende middelen die nodig zijn voor de schaalbare, grootschalige productie van onze zonne-EV.”

Aptera Launch Edition

Aptera’s introductiemodel – de Launch Edition – krijgt een actieradius van 650 kilometer op één acculading. De Launch Edition maakt gebruik van de kracht van de zon en is uitgerust met ongeveer 700 watt aan zonnecellen, waardoor bestuurders puur op zonne-energie nog eens 65 kilometer per dag kunnen afleggen. Met slechts zes belangrijke carrosseriecomponenten is de Aptera ook een stuk goedkoper om te produceren. Bovendien is er minder energie nodig om de auto te maken. Ook dat is weer goed voor het milieu.

Accutechnologie

De accutechnologie is afkomstig van CTNS, een leverancier van accu’s uit Korea. Vanaf de oprichting in 2017 heeft dit bedrijf met succes High Mix Low Volume-projecten uitgevoerd en is het een dominante speler op de robotmarkt geworden, evenals een betrouwbare leverancier van accupakketten van grote namen in Korea. CTNS levert een batterijpakket op basis van een ‘eigen slimme productiesysteem’ en ‘batterijgegevensbeheersysteem’.

Prijzen Aptera

De Aptera met alle zonnepanelen en tweewielaandrijving heeft een prijskaartje van 26.800 dollar voor de versie met 250 mijl rijbereik. De 400-mijlversie kost 30.700 euro, de 600-mijlversie moet 35.500 dollar kosten en de 1.000-mijlvariant kost 45.800 dollar. De prijzen van de AWD-versies zijn achtereenvolgens 29.300 dollar (250 mijl), 33.200 dollar (400 mijl), 38.000 dollar (600 mijl) en 48.300 dollar (1.000 mijl). Het is nog niet bekend of de Aptera ook naar Europa komt.