Achtergrond Autonieuws

Koenigsegg viert zijn verjaardag met 1.385 pk op 1.385 kg gewicht

september 27, 2022

Knipoog naar oud model

De nieuwe Koenigsegg eert de twintigste verjaardag van de CC8S, de eerste Koenigsegg die in productie ging. Je zou het nieuwe model als een moderne versie van de CC8S kunnen zien. Het merk had voorgenomen om 50 exemplaren te bouwen – om dus de verjaardag van de oprichter van het merk te vieren – maar door de overweldigende belangstellingen schroeven ze de productie op tot 70 stuks.

Koenigsegg-oprichter en baas Christian von Koenigsegg: “De reactie op de CC850 is overweldigend. Met het bouwen van nog eens 20 extra CC850s komen we nog niet eens in de buurt van de vraag. We zijn nederig en dankbaar voor de reactie en zullen ons uiterste best doen om de verwachtingen te overtreffen.”

5,0-liter V8

De Koenigsegg CC850 heeft een één op één gewichtsverhouding. De auto beschikt dus over evenveel vermogen als kilo’s gewicht: 1.385 pk op een gewicht van 1.385 kilogram. De 5,0-liter V8 met twee turbo’s produceert dat vermogen overigens alleen als je E85-benzine (bio-ethanol) tankt. Mocht je normale benzine tanken, dan daalt het vermogen naar ‘slechts’ 1.185 pk. Nog steeds voldoende voor dagelijks woon-werkverkeer.

Unieke versnellingsbak

Dat de nieuwe Zweedse creatie zo populair is, kan te maken hebben met het feit dat hij leverbaar is met een handbak. Uniek, in een auto met zoveel vermogen. De zesbak is extra bijzonder, hij werkt namelijk ook als automaat. De Zweedse engineers hebben namelijk een bijzonder stukje techniek ontwikkeld, waardoor de auto met behulp van het Engage Shift System te rijden is als een automaat, met negen versnellingen. Of deze nieuwe Koenigsegg de snelste auto ooit met handbak is, zal de tijd uitwijzen. Koenigsegg heeft namelijk nog geen 0-100-tijden, of topsnelheid naar buiten gebracht.

Uitverkocht!

Mocht je wel warmlopen voor deze nieuwe hypercar en er een willen aanschaffen, dan heb je pech. Ze zijn alle zeventig uitverkocht, voor 3,65 miljoen euro per stuk. Bij Koenigsegg is er de mogelijkheid om veel te laten doen aan speciale klantwensen, dus er zullen vast exemplaren van 4 miljoen euro en meer over de toonbank gaan. Blijven dromen, adviseren wij…

Lees ook: