Autonieuws

Kilometerverzekering: wat is dat?

augustus 4, 2022

Als je een kilometerverzekering voor je auto afsluit, betaal je alleen voor de kilometers die je rijdt. Hoe minder je rijdt, hoe minder je betaalt. Hoe werkt een kilometerverzekering precies?  

Kilometerverzekering: betalen per gereden kilometer

Met een kilometerverzekering betaal je de verzekeringspremie per gereden kilometer. Voordat je een kilometerverzekering afsluit, bepaal je zelf hoeveel kilometer je in een jaar tijd denkt te gaan rijden. Op basis hiervan wordt je premie berekend. Blijkt nou dat je na een jaar meer gereden hebt, dan betaal je het verschil bij. Vervolgens wordt je premie opnieuw berekend op basis van het aantal werkelijk gereden kilometers. Leuker wordt het als je in werkelijkheid minder gereden hebt. Want dan krijg je het verschil van de verzekeraar terug. Hierbij geldt: hoe minder je rijdt, hoe meer je terugkrijgt.

Kilometerverzekering: een basispremie en variabele premie

Een kilometerverzekering bestaat in ieder geval uit een basispremie (dit deel betaal je altijd) en een variabele premie (het deel dat gebaseerd wordt op het aantal geschatte kilometers). Na een jaar wordt dit laatste deel vastgesteld op basis van het werkelijk aantal gereden kilometers en ontvang je geld terug of moet je bijbetalen. Als je relatief veel rijdt, bijvoorbeeld 25.000 kilometer per jaar, hoef je vaak sowieso niks bij te betalen, hoeveel extra kilometers je ook rijdt. Rijd je stukken minder? Dan ontvang je aan het einde van de verzekeringsperiode een leuk bedrag terug.

Drie soorten autoverzekering

Een kilometerverzekering is verder een normale autoverzekering. Je kunt kiezen uit drie soorten autoverzekeringen: WA, beperkt casco en allrisk. Een WA-verzekering is verplicht, ook bij een kilometerverzekering. Dit is de minst uitgebreide verzekering en dus de voordeligste. Met een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor schade die je met jouw auto veroorzaakt aan derden. Kies je beperkt casco (ook wel WA+ genoemd), dan ben je ook verzekerd voor bepaalde schade aan je eigen auto, namelijk ruitschade en schade bij diefstal. Een allriskverzekering is de meest uitgebreide verzekering. Veroorzaak je schade, dan is ook de schade aan je eigen auto verzekerd.

Bewuster nadenken over gereden kilometers

Een voordeel van een kilometerverzekering is dat automobilisten bewuster gaan nadenken over hun gereden kilometers. Als je weet dat je aan het einde van de rit geld terug kan krijgen, denk je wel twee keer na eer je in de auto stapt om de weg op te gaan. Tenminste, dat is het idee achter de kilometerverzekering. Wie minder op de weg zit, heeft minder kans op schade en dus krijg je dan een gedeelte van de verzekeringspremie terug.

Een kilometerverzekering, waar vind ik die?

Een kilometerverzekering, waar vind ik die? De Belgische verzekeraar Corona Direct Verzekeringen biedt een kilometerverzekering aan die volgens de klantenreviews met vier sterren wordt beoordeeld. De verzekeraar beweert op zijn site in 2022 al 1,2 miljoen euro aan premie terugbetaald te hebben aan zijn klanten. Weten hoe deze berekening voor jou uitpakt? Maak hier je autoverzekering berekening.