Achtergrond Autonieuws Autosport

Kijktip: dit onbekende, experimentele voertuig verpulvert Goodwood-record

juni 27, 2022

Goodwood-record

Je kent ze wel: films uit de jaren ’60 en ’70 met auto-achtervolgingen die er vreemd en nep uitzien. Filmmakers speelden vroeger vaak beelden wat sneller af, zodat het nét leek alsof auto’s in een spannende achtervolgingsscène veel harder reden dan ze eigenlijk deden. Daar lachen we tegenwoordig een beetje om, want het ziet er totaal niet natuurlijk uit. De recordrun op Goodwood van Max Chilton in de McMurty Spéirling-auto die je hieronder kunt zien is niet versneld afgespeeld, maar ziet er net zo bizar uit.

De McWie?

De kans is groot dat je nog nooit van dit volledig elektrische voertuig gehoord hebt. De McMurtry Spéirling is een experimenteel prototype, dat slechts 3,20 meter lang, 1,50 meter breed en 1,05 meter hoog is. Hij weegt nog geen 1.000 kilo en beschikt over twee 500 pk sterke elektromotoren. Een prima vermogen-gewichtsverhouding dus. Er is slechts ruimte voor één persoon. Gisteren was dat oud Formule 1-coureur Max Chilton.  

Fan car

In de video hieronder zie je dat de McMurty tijdens zijn run zó veel grip heeft, dat het haast lijkt alsof hij op rails rijdt. Dat komt omdat hij beschikt over een elektrisch aangedreven ventilator die de auto aan de grond zuigt. Een soortgelijk systeem kun je kennen van de nieuwe Gordon Murray T.50. Bij de start heeft de auto al 2.000 kg downforce, terwijl hij nog gewoon stilstaat. In 1,5 seconden tikte hij al 96 km/u aan en Chilton had slechts 39,08 seconden nodig voor de hele heuvelklim. Bijna een seconde minder dan de Volkswagen ID.R in 2019.