Achtergrond Autonieuws

Kijken, kijken niet kopen: Lamborghini Urus Essenza SCV12

mei 17, 2023

Lamborghini Urus SCV12 Edition

De ontwikkeling van deze limited edition Super SUV werd begeleid door Lamborghini’s Ad Personam-afdeling, waardoor elke Essenza SCV12-klant zijn eigen exemplaar van de Urus Performante op unieke wijze kon configureren, met een speciaal ontwerp en race-geïnspireerde details. Het exclusieve karakter van deze Urus Special Edition wordt benadrukt door het uitgebreide gebruik van zichtbare koolstofvezelelementen met een glanzende of matte afwerking. Niet alleen de motorkap en het dak zijn gemaakt van koolstofvezel, maar ook de zijspiegelkappen en de balk tussen de achterlichtunits.

De carrosseriekleurstelling werd exclusief voor elke klant gekozen. Zo is elke Urus afgestemd op de Essenza SCV12-auto’s, inclusief het kenmerkende nummer dat op de deuren is aangebracht.

40 klanten

“De Lamborghini Urus SC-V12 Edition is de meest expressieve en gedetailleerde livery die we ooit hebben gemaakt”, aldus Mitja Borkert, Lamborghini Head of Design. “Elke auto is persoonlijk ontworpen voor elk van de 40 klanten van de Lamborghini Essenza SCV12. De carrosserie van de Urus SCV12 is aan de onderkant zwart gespoten om de Urus nog sportievere proporties te geven en de exterieurkleur is direct gekoppeld aan de exclusieve kleur van de Essenza SC-V12. Het resultaat is een stormachtige, unieke en kleurrijke gelimiteerde serie Urus.”

Kenmerken

Het interieur is voorzien van Nero Cosmus (zwart) alcantara-bekleding met lederen details, decoraties van koolstofvezel met een keuze uit glanzende of matte afwerking, zwart geanodiseerde aluminium elementen en een Dark-pakket. Ook zijn er Essenza SCV12-logo’s in het interieur te vinden. Om de bekleding nog unieker te maken, zijn er twee feestelijke plaatjes van koolstofvezel aangebracht in het passagierscompartiment, één met het Lamborghini 60th Anniversary-logo en de andere met het voertuignummer of de naam van de klant.

Lamborghini Essenza SCV12

Urus Performante

De Lamborghini Urus SCV12 Edition is gebaseerd op de Urus Performante. Dat is de sportiefste en krachtigste versie van Lamborghini’s Super SUV-reeks. De twin-turbo V8-motor levert een vermogen van 666 pk en een koppel van 850 Nm. De Performante sprint 0 tot 100 km/u in slechts 3,3 seconden en bereikt een topsnelheid van 306 km/u.

Lamborghini Essenza SCV12

De Lamborghini Essenza SCV12 werd in juli 2020 gepresenteerd. De hypercar is ontworpen voor gebruik op het circuit, met technische oplossingen die zijn afgeleid van de autosport. De auto is uitgerust met een atmosferische V12-motor afkomstig uit de Aventador. Het blok produceert meer dan 830 pk, deels dankzij de bijdrage van de dynamische drukvulling bij hoge snelheden. Het vermogen wordt via een zestraps transmissie op de achterwielen overgebracht. De pk-gewichtsverhouding van de Essenza SCV12 komt uit op 1 pk per 1,66 kg.























Lamborghini Urus SC-V12 Edition


Lamborghini Essenza SCV12