Autonieuws

Kia Sportage Dark Edition staat stil bij 30 jaar Sportage

september 11, 2023

Kia Sportage Dark Edition

De speciale Kia Sportage Dark Edition valt op met een aantal exclusieve designkenmerken, waaronder de hoogglanzend zwarte contourlijnen rond de zijruiten en spoiler. Verder heeft het model nieuwe, in donker chroom uitgevoerde afwerkingselementen aan de voor-, achter- en zijkanten. De speciale editie rolt op in hoogglans zwart gespoten lichtmetalen velgen. Andere opvallende elementen zijn het privacy glass en de donker verchroomde beschermplaten.

Exclusief voor de Dark Edition, wordt de geheel nieuwe kleur Wolf Grey geïntroduceerd. Andere beschikbare kleuren zijn Deluxe White, Casa White, Pearl Black, Penta Metal en Experience Green.

Interieur

De jubileum-Sportage onderscheidt zich vanbinnen met bekleding die is uitgevoerd in suède en kunstleder. Tot de zeer luxe standaarduitrusting behoren onder meer elektrisch bedienbare voorstoelen, stoel- en stuurwielverwarming en additionele sfeerverlichting. De Dark Edition wordt geleverd met een speciaal Midnight Green interieurpakket.

Kia Sportage Dark Edition

Dark Edition later dit jaar in Nederland

De eerste exemplaren van de speciale Kia Sportage Dark Edition arriveren later dit jaar in Nederland. Prijzen volgen binnenkort.

30 jaar Kia Sportage

Van de Kia Sportage zijn wereldwijd in 30 jaar tijd meer dan 7 miljoen exemplaren verkocht, verdeeld over vijf generaties. De eerste generatie verscheen in 1993. Sinds 2015 is de Kia Sportage het bestverkochte model van het merk. 

“In de afgelopen 30 jaar is de succesformule van deze SUV altijd dezelfde gebleven”, zegt Alexandre Papapetropoulos, Director Product & Pricing bij Kia Europe. “Om de verjaardag van deze iconische Kia te vieren, introduceren we een speciale editie waarmee we weliswaar terugkijken op 30 jaar Sportage, maar met zijn geëlektrificeerde aandrijflijn vooral vooruit kijken naar de toekomst”. 
Kia Sportage Dark Edition
Kia Sportage Dark Edition

Vijf generaties Kia Sportage

Deze eerste generatie wordt door velen gezien als een pionier in een geheel nieuw segment. De tweede generatie (vanaf 2004) maakte grote slagen op het gebied van kwaliteit en veiligheid. Hij was dan ook gebaseerd op een geheel nieuw platform. Kia verkocht van deze tweede generatie meer dan tweemaal zoveel exemplaren dan van zijn voorganger. De derde generatie (2010) legde de lat wederom hoger in het segment en trok met name de aandacht met zijn geheel nieuwe design en de Tiger Nose-grille.

De Sportage van de vierde generatie (2015) bracht een arsenaal aan nieuwe comfort- en veiligheidsvoorzieningen, waaronder een groot aantal rijhulpsystemen. Sinds de introductie van deze generatie is de Sportage de meest verkochte Kia binnen de brede line-up. De vijfde, huidige generatie Sportage (2021) is verkrijgbaar met verschillende geëlektrificeerde aandrijflijnen, variërend van mild-hybrid en hybrid tot plug-in hybrid.

Vijf generaties Kia Sportage