Achtergrond Autonieuws

Jeep Wagoneer S: exclusieve sneak preview – AutoRAI TV

juni 6, 2024

Jeep Wagoneer S staat op STLA Large-platform

Binnen Stellantis komen meerdere modellen te staan op het nieuwe STLA Large-platform. Dat is mogelijk omdat het platform schaalbaar is. Het autoconcern kan dus meerdere modellen op een platform bouwen. Dat drukt de kosten en verkort de ontwikkelingstijd. Jeep heeft met de Jeep Wagoneer S de primeur. Meerdere Stellantis-merken volgen in de nabije toekomst.

De elektrische aandrijflijn van de Jeep Wagoneer S levert een vermogen van 441 kW (600 pk), meer dan 800 Nm aan koppel en sprint in 3,4 seconden van 0 naar 100 km/u. De auto maakt gebruik van twee elektromotoren, door Jeep gedoopt als EDM’s. Deze modules combineren de elektromotor, de transmissie en power electronica in een compacte module. De auto is voorzien van Selec-Terrein rijmodi, met modi als Auto, Sport, Eco, Snow en Sand. 

Deze JEEP WAGONEER S (2026) is beter dan de Tesla Model Y, vindt Jeep – WALKAROUND – AutoRAI TV

Meer vermogen ‘over the air’?

De Jeep Wagoneer S heeft voor en achter een elektromotor van 250 kW (340 pk). Er zijn upgrades om het vermogen via OTA te verhogen na verloop van tijd. Daar hebben ze in de ontwikkeling rekening mee gehouden. Want twee 250 kW-motoren brengt het pk-totaal op 500 kW (680 pk). Straks dus 80 pk bonus-pk’s? We gaan het zien!

Actieradius en laadmogelijkheden

Op een volle lading stroom kan het model dik 600 kilometer afleggen. De auto maakt gebruik van een 100 kWh accu met 400 Volt-technologie. Daarmee kan de auto van 5 tot 80 procent worden opgeladen in slechts 28 minuten via een DC-snellader. Volgens Jeep is het mogelijk ook geschikt voor Vehicle to vehicle (V2V), Vehicle to home (V2H), Vehicle to load (V2L) en Vehicle to grid. Vooral V2H is in de Verenigde Staten extreem belangrijk vanwege stroomleidingen die boven de weg lopen. Dus de auto is voor al die zaken voorbereid. Meer informatie over dit onderwerp maakt Jeep later bekend.

Jeep Wagoneer S

Verlichte grille voor Jeep Wagoneer S

Het design van de auto is voor Jeep best radicaal. Dit model vormt dan ook het startpunt van een nieuwe designtaal van Jeep, waarbij de welbekende grille met zeven gleuven een andere vormgeving krijgt. Er zit nu zelfs verlichting in de grille. Andere leuke designdetails zijn de verzonken deurgreupen, de geïntegreerde achterspoiler op de achterklep en vinnen onderaan de achterbumper. Die helpen allemaal om de aerodynamica te verbeteren.

Interieur Jeep Wagoneer S

Het interieur van de auto is minstens zo bijzonder als de buitenkant. In deze auto zit namelijk een display van liefst 45-inch, inclusief een interactief passagiersdisplay van 10,25-inch. Het infotainmentsysteem draait op Uconnect 5-software, de nieuwste software dus van Jeep. Uiteraard is het systeem verbonden met internet zodat ook over-the-air-updates mogelijk zijn. De auto biedt 866 liter aan bagageruimte. Net als de originele Jeep Wagoneer uit 1963 heeft de Wagoneer S een tweespaaks stuurwiel. De auto is volledig chroomvrij. Jeep heeft gekozen voor een satijnfinish in plaats van chroom.

Sfeerverlichting

Ook heeft Jeep veel aandacht besteed aan de sfeerverlichting. Jeep gebruikt hoogwaardige materialen. Het stuurwiel beschikt over een nieuwe Cabo vinyl antibacteriële coating, handig om de auto schoon te houden. Het glazen panoramadak bestaat uit twee delen.

Rijhulpsystemen

De audio-installatie is afkomstig van McIntosh, bestaande uit negentien speakers. Het totaalvermogen van de installatie komt uit op 1.160 watt. Op het gebied van veiligheid zit het ook goed. De auto is voorzien van Active Driving Assist,Intersection Collision Assist, Drowsy Driver Detection, Traffic Sign Recognition en een Surround View camera.

De Nederlandse marktintroductie van de Jeep Wagoneer S vindt naar verwachting begin 2026 plaats.