Achtergrond

Je auto een lange tijd stallen? Gebruik deze belangrijke tips

december 21, 2022

Zorgvuldige reiniging

We raden je aan om een auto goed schoon te maken voor zijn winterslaap. Was hem aan alle kanten. Niet alleen de boven- en zijkanten, maar ook de onderkant. Als je een hogedrukspuit gebruikt, houd dan minimaal een halve meter afstand met de auto. Dit voorkomt schade aan elektrische onderdelen, banden en rubberen afdichtingen. Oude lak is ook niet dol op een harde straal water.

Zijruiten openen

Ook het interieur verdient een beurt. Zorg dat je het interieur goed stofzuigt en reinigt. Vocht trekt namelijk in vuil en dat kan weer zorgen voor roest. Als je lederen bekleding hebt, gebruik dan speciale onderhoudsmiddelen. Doe de zijruiten een stukje open, zodat het interieur kan ventileren. Zo kan vocht wegtrekken en ontstaat er geen schimmel. Vervang – indien je auto deze heeft – het interieurfilter. Zo voorkom je ook schimmelvorming.

Onderhoud de kap van cabrio’s

Om de kap van cabrio’s te onderhouden, zijn er geen speciale handelingen of onderhoudsmiddelen nodig. Het is al voldoende om de kap te reinigen met een emmertje sop. Gebruik talkpoeder voor het onderhouden van rubberen onderdelen van de kap. Als je de stoffen kap tijdens het stallen – net als de eerder genoemde zijruiten – een stukje open laat staan, voorkom je stofvorming en schade aan de scharnieren. Zet de kap niet volledig open, om permanente vouwen te voorkomen.

Motorvoorbereidingen

Zodra je auto in de stalling gaat, moet je ervoor zorgen dat de motor is voorzien van verse olie. Ook als de olie nog niet per se aan vervanging toe is. De reden hiervoor is dat in oude olie zuur kan ontstaan, wat weer de afdichtingen aantast. Check daarnaast ook het oliepeil van het schakel- en achterasdifferentieel.

Tanken en ruitenwisservloeistof

Wij raden je aan om de auto vol te tanken, zodat er geen condenswater in de tank kan ontstaan. Klap de ruitenwissers omhoog en vergeet de ruitenvloeistof en koelvloeistof niet aan te vullen. Uiteraard gebruik je hier ook vloeistoffen voor die niet kunnen bevriezen in de winter.

Accu

Met een druppellader hou je de accu in optimale staat. Door middel van deze lader verleng je de levensduur van je accu met maanden of jaren. Deze oplader kan permanent aangesloten blijven op de accu en veroorzaakt geen schade.

Antidiefstal

Omdat je auto een lange tijd in de stalling staat, is het verstandig om te zorgen voor een locatie met gegarandeerde veiligheid. Let hierbij op anti-inbraak en brandveiligheid.

Overig

Als laatste raden wij je aan om je auto te stallen in een vorstvrije omgeving. Een systeem dat luchtvochtigheid reguleert is ook geen overbodige luxe. Het verplaatsen van je auto is iets dat je zoveel mogelijk moet ontwijken tijdens het stallen van je auto. Ervaren en professionele stallingen hebben manieren om dit wél veilig te doen zonder je auto te starten. Vraag hier dus naar bij de stalling die jij op het oog hebt.

Lees ook: