Autonieuws

Jaguar herdenkt dominantie op Le Mans met extreem dure replica’s

oktober 14, 2022

Jaguar C-Type 70 Edition

Het eerbetoon aan Jaguars beste jaar op Le Mans heet de ’70 Edition’. De 70 Edition is een speciale versie van de Jaguar C-Type Continuation, die Jaguar Classic begin vorig jaar onthulde. De C-Type Continuation is een bijzonder project, want de erfgoedafdeling van Jaguar bouwt de auto’s geheel met de hand. Niet op basis van bestaande C-Types, maar geheel ‘from scratch’ met behulp van archiefdata en moderne computertekeningen. Op die manier blijven de auto’s zo trouw mogelijk aan het origineel.

Van de 70 Edition bouwt Jaguar Classic slechts twee exemplaren. Dat zijn de auto’s die je op de bovenstaande foto ziet. De zilverkleurige auto – ‘Verbier Silver’ met een interieur in ‘Cranberry Red’ – is een eenmalige kleurstelling om het platina jubileum van de Le Mans-overwinning te vieren. De andere auto is een eerbetoon aan de C-Type XKC051, de auto die in 1953 de 24 uur van Le Mans won. Uiteraard is deze Continuation gespoten in de iconische kleur British Racing Green.

De tekening van de originele Jaguar C-Type

Niet straatlegaal

Onder de kap van de C-Type ligt een 3,4-liter zes-in-lijn met drie Weber-carburateurs en een vermogen van dik 220 pk. Ook heeft de Continuation net als het origineel schijfremmen rondom. Tegenwoordig is dat natuurlijk nauwelijks bijzonder, maar destijds was het dé innovatie die Jaguar de hegemonie op Le Mans bezorgde. Helaas kun je die tijden niet herbeleven op weg naar je werk, want de C-Type Continuation heeft geen typegoedkeuring voor de openbare weg.

Heftig prijskaartje

Het bouwen van een C-Type Continuation kost in totaal maar liefst 3.000 manuren. De term ‘replica’ is daarom eigenlijk oneerbiedig voor dit project. Gezien de hoeveelheid werk die erin gaat zitten, komt het prijskaartje van omgerekend dik 1,7 miljoen euro nauwelijks als een verrassing. Maar dromen mag altijd, waar Jaguar gelukkig een beetje bij helpt: in deze configurator kun je namelijk zelf de C-Type Continuation van je dromen samenstellen!