Achtergrond Autonieuws

Is dit Tesla’s geheime onderdeel voor een forse actieradius?

januari 23, 2023

Warmtepomp

Vrijwel elke Tesla beschikt tegenwoordig standaard over een warmtepomp. Dit is een cruciaal onderdeel om voldoende actieradius te bieden, helemaal bij lagere temperaturen. In de video over de Tesla warmtepomp krijgen we een beter beeld van de Heat Pump die Tesla voor de Model Y heeft ontwikkeld, maar later ook heeft geïmplementeerd op de Model 3, Model S en Model X.

Warmte maximaal benutten

Lars Moravy, Tesla Vice President of Vehicle Engineering, legt in de video uit dat dit component in de basis functioneert als een omgekeerd airconditioningsysteem. De warmtepomp haalt overtollige warmte uit de aandrijflijn om de Supercharging-laadsnelheden en het rijbereik bij koud weer te maximaliseren.

Tesla warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Bij Tesla’s met een warmtepomp kan de warmte afkomstig van de batterij en aandrijfunits ook gebruikt worden om het interieur te verwarmen. Dat kan de nodige energie schelen onderweg, omdat het interieur al op de gewenste temperatuur is voor vertrek. Maar deze warmtepomptechnologie voor Tesla is niet uniek, want ook andere fabrikanten maken gebruik van deze techniek.

Is de warmtepomp van Tesla eigenlijk wel uniek?

Wat maakt de warmtepomp van Tesla dan uniek? Simpel: het ontwerp van Tesla heeft verschillende innovaties, zoals een ‘superverdeelstuk’ en de ‘octo-klep’. Deze onderdelen helpen de efficiëntie en integratie van het warmtepompsysteem vergroten. Bij echt koud weer – waar andere warmtepompen tekortschieten – kan het systeem van Tesla zijn eigen warmte opwekken om het interieur warm te houden.

Minder complex

Een andere prioriteit voor Tesla bij het ontwerpen van dit belangrijke EV-onderdeel was het verminderen van de complexiteit. De ingenieurs hadden bijvoorbeeld een nieuwe configuratie nodig voor de koelmiddellus. Ze combineerden tijdens het ontwikkelingstraject twee kleppen tot één enkele klep. Bovendien stelde de toepassing van het superspruitstuk Tesla in staat om het aantal componenten aanzienlijk te verminderen.

Dit alles heeft ervoor gezorgd dat de warmtepomp van Tesla eenvoudiger en kosteneffectiever geproduceerd kan worden. Er kan ook minder kapot gaan.

Tesla Heat Pump – Tesla warmtepomp