Autonieuws Motortests

Is dit de dikste Suzuki GSX-8S van Nederland?

augustus 24, 2023

Nieuwe paralleltwin

Wat maakt de nieuwe Suzuki GSX-8S bijzonder? Hij beschikt als een van de eerste nieuwe Suzuki’s over een nieuwe 776cc DOHC vierkleps paralleltwin. Dit is een bijzondere krachtbron, want de 270°-krukasconfiguratie staat garant voor een soepel rijgedrag met een overvloed aan koppel – ook in lagere toerengebieden. Daarnaast produceert deze tweecilinder een zeer aangename roffel. Het motorkarakter en de sound is zelfs vergelijkbaar met die van een V-twin.

Trillingen verleden tijd

De motor is ook voorzien van het Suzuki Cross Balancer systeem, een nieuw balanceersysteem dat bijdraagt aan het soepeler motorkarakter en dat tevens een rol speelt in het wendbare stuurkarakter van de GSX-8S. Het krukasmechanisme – waarbij twee balansassen in een hoek van 90° staan – elimineert trillingen en draagt bij aan het soepele motorkarakter. Tevens zorgt deze configuratie ervoor dat de krachtbron lichter en compacter kan worden geconstrueerd.

Suzuki GSX-8S 2023

Vermogen Suzuki GSX-8S

Het maximale vermogen van de paralleltwin bedraagt 82,9 pk en het blok kent een maximaal koppel van 78 Nm bij 6.800 toeren. Er is ook een 35 kW variant beschikbaar voor A2-rijbewijshouders. De machine weegt overigens 202 kilogram, zodat ook de beginnende motorrijder goed overweg kan met de Suzuki GSX-8S.

Suzuki Drive Mode Selector (SDMS)

Via de Suzuki Drive Mode Selector (SDMS) is het karakter van de nieuwe 776 cc paralleltwin aanpasbaar via drie rijmodi: A (active), B (basic) en C (comfort). Elke rijmodus levert de maximale vermogensafgifte. Wat zijn de verschillen? Simpel: elke modus heeft invloed op de fijnafstemming van de gasrespons en koppelkarakteristiek bij het accelereren. Standje ‘A’ is vrij scherp, zelfs op het kleinste beetje gas krijg je veel reactie. In standje ‘B’ kies je voor de gulden middenweg, want ons betreft de fijnste rijmodus. De elektronische ‘ride-by-wire’ gasklepbediening verbetert de controle en geeft een betrouwbare gasrespons.

Suzuki GSX-8S 2023

Fijne positie voor heupen

De framegeometrie van de nieuwe Suzuki GSX-8S maakt het mogelijk om jouw heupen verder naar voren te positioneren. Op deze manier kan de berijder zijn of haar lichaamsgewicht gemakkelijker naar voren brengen. Dit maakt de GSX-8S nog gemakkelijker te controleren en zo kan je hem nog beter door scherpe bochten heen sturen. En dat merk je ook in de praktijk. Want al vanaf de eerste rit geeft deze Suzuki je bijzonder veel vertrouwen.

Is dit de dikste SUZUKI GSX-8S van Nederland? – REVIEW – MotorRAI TV

 

 

Rijwielgedeelte

Het hart van het rijwielgedeelte van de GSX-8S wordt gevormd door een sterk en zeer stijf frame, dat speciaal voor de GSX-8S is ontworpen. De lichtgewicht aluminium swingarm is afgestemd op straatgebruik. Dankzij de framegeometrie heeft deze machine een goede rechtuit-stabiliteit, maar ook een licht stuurgedrag in combinatie met een comfortabele zitpositie.

Serieuze hardware voor Suzuki GSX-8S

Voor de euro’s die je investeert, krijg je een meer dan complete motorfiets met ook serieuze hardware. Suzuki rust deze nieuwe naked streetfighter standaard uit met onder meer een 5-inch TFT-display, een up & down quickshifter en een upside-down KYB-voorvork met een veerweg van 130 mm. Deze voorvork kenmerkt zich door een fijne demping, ook als de wegen van slechter zijn. De Suzuki GSX-8S heeft daarnaast een KYB-monoschokdemper.

Suzuki GSX-8S 2023

Brede achterband!

De lichtgewicht velgen van gegoten aluminium zijn omwikkeld met Dunlop RoadSport 2-radiaalbanden, speciaal afgestemd op het karakter van de GSX-8S. De 180/55-achterband – lekker breed rubber dus – staat garant voor maximale grip en fun. Het brede loopvlak is voorzien van een nieuwe silica-compound die de grip in natte condities verbetert. Dunlop belooft ook een optimale levensduur.

Is dit de dikste Suzuki GSX-8S van Nederland?

Ruimte om de Suzuki GSX-8S te personaliseren is er volop. Dat komt omdat er diverse pakketten verkrijgbaar zijn, zoals het Street-pakket en het Street Extreme-pakket. Het Street Xtreme pack bestaat onder meer uit een flyscreen in kleur van de motor, Suzuki LED knipperlicht-set, designzijspiegels, een korte kentekenplaathouder, een duoseatcover, bobbins, frame sliders die ogen als winglets en – tot slot – een luxe zadel. De door ons geteste machine betreft een full-option exemplaar, inclusief een zeer aan te raden uitlaatsysteem van Arrow met carbon sierkap en eindkap. De machine heeft verder een bijpassende onderkuip en een stickerpakket. Kortom: een zalige GSX-8S om te zien.

Suzuki GSX-8S 2023

Waarom kopen?

Als je op zoek bent naar een middelzware naked motorfiets, dan moet je zeker de nieuwe Suzuki GSX-8S overwegen. De Japanners hebben een fantastisch totaalpakket weten samen te stellen voor een schappelijke prijs. Met wat opties maak je hem nog aantrekkelijker. Daarnaast heeft de nieuwe paralleltwin zich bewezen als een uiterst soepel en koppelrijk blok waarmee je niet alleen lol kunt trappen, maar ook zuinig kunt rijden. Ook fijn: 6 jaar garantie is standaard op een Suzuki Motorfiets. Zeker de proefrit waard dus.

Basisspecs Suzuki GSX-8S