Autonieuws

Is Dacia de nieuwe ‘volkswagen’?

februari 16, 2023

Dacia de nieuwe volkswagen?

Dacia lijkt de rol van ‘volkswagen’ op zich te hebben genomen in de afgelopen jaren. Door betaalbare modellen op de markt te brengen met veel interieurruimte en een no-nonsense karakter heeft het merk de harten van miljoenen mensen weten te veroveren. Want laten we eerlijk zijn: niet iedereen is autoliefhebber. De meeste mensen willen gewoon een goede auto om van A naar B te rijden, voor een betaalbare prijs. Dacia weet zowel liefhebbers als non-liefhebbers te trekken.

Dacia Sandero populairste model

Dacia gelooft in ‘keep it simple’ en dat werpt zijn vruchten af, getuige de verkoopcijfers. Als we kijken naar 2022, dan heeft Dacia alle reden om de champagneglazen te laten klinken. Van de Dacia Sandero – dat is een vijfdeurs hatchback met B-segment afmetingen en een A-segment prijs – verkocht het merk in 2022 maar liefst 229.500 exemplaren. Het is sinds 2017 de bestverkochte personenauto aan particulieren op de Europese markt.

Dacia Sandero

Dacia Duster

Een andere bestseller van Dacia is de Dacia Duster. Van die auto verkocht het merk in 2022 een stevige 197.100 exemplaren, een toename van 5,8 procent ten opzichte van 2021. Het is de tweede bestverkochte personenauto op de particuliere markt in Europa en ook de bestverkochte SUV onder particulieren sinds 2018.

Dacia Jogger

Dacia heeft nog twee modellen die in potentie bestsellers kunnen worden. Neem de nieuwe Dacia Jogger. Die kwam in 2022 op de markt en leverde al 56.800 bestellingen op. Het werd direct de tweede bestverkochte personenauto in het C-segment (exclusief SUV’s) op de particuliere markt in Europa. Van de Jogger is ook een hybride variant aangekondigd: de Dacia Jogger Hybrid.

Dacia Spring Electric

De andere auto van Dacia is de volledig elektrische Spring. Deze auto – gebaseerd op de Renault Kwid – verscheen in 2021 en is sindsdien de derde bestverkochte 100% elektrische personenauto op de particuliere markt in Europa. In 2022 verkocht Dacia 48.900 exemplaren van de Spring Electric. Begin 2023 introduceerde Dacia de Electric 65-motorvariant die 20 pk sterker is dan de basis-Spring.