Autonieuws

In beeld: de vernieuwde Škoda Scala en Kamiq

augustus 1, 2023

Scala en Kamiq

De Scala werd voor het eerst geïntroduceerd in 2019. Ondanks zijn compacte afmetingen, biedt hij veel ruimte en gebruiksgemak. Wereldwijd zijn al meer dan 230.000 Scala’s verkocht. Kort na de introductie van de Scala kwam de Kamiq. Deze compacte SUV herken je aan typische SUV-kenmerken, zoals een hoge in- en uitstap, een hoge zitpositie en goed zicht op de weg. Van de Kamiq zijn al 351.000 exemplaren verkocht wereldwijd.

Wat is er nieuw?

De vernieuwde Scala ziet er nu dynamischer uit, dankzij een nieuwe grille, koplampen en voor- en achterbumpers. Er zijn ook zogeheten air curtains aanwezig. Al deze aanpassingen zijn geïnspireerd op het design van de Škoda Vision RS conceptauto.

De vernieuwde Kamiq oogt juist een stukje stoerder, met een meer rechtopstaande grille en diffusers die in de bumpers zijn geïntegreerd. Ook de koplampen zijn gewijzigd: het bovenste lichtelement is platter geworden, terwijl de onderste units juist groter zijn geworden.

Beide modellen, de Scala en de Kamiq, zijn leverbaar met Matrix LED-koplampen, met zeshoekige Matrix-modules. De led-modules hebben een kristalachtige uitstraling, die volgens het merk doen denken aan sprankelende ijsblokjes of edelstenen.

Duurzaamheid

Er zijn meer duurzame materialen gebruikt in beide modellen. Zo zijn het waterreservoir onder de voorruit, de wielkastbekleding, diverse interieurbekledingsmaterialen, de vloerbekleding en de vloermatten gemaakt van gerecyclede kunststoffen. In diverse afwerkingspanelen en de structuur van de hemelbekleding zijn vezels van natuurlijke materialen zoals hennep en kenaf verwerkt. 

De Scala is optioneel leverbaar met een ‘rough road’-ophanging met 15 mm extra bodemvrijheid. Voor zowel de Scala als de Kamiq is Sport Chassis Control leverbaar. Dit biedt keuze uit twee schokdemperinstellingen. Hiermee is het onderstel van de Scala met 15 mm te verlagen en dat van de Kamiq met 10 mm.  

Interieur

In het interieur ontdekken we weinig nieuwe zaken. Er zijn wat andere materialen leverbaar en de klimaatcontrole-unit heeft twee extra fysieke knopjes – voor de ventilatiesnelheid – gekregen. Elke nieuwe Scala en Kamiq beschikt standaard over een 8-inch digitaal instrumentenpaneel en een centraal geplaatst 8,25-inch infotainmentscherm. De Monte Carlo-modellen zien voorzien van zwarte accenten en handgemaakte ‘carbon-leder’ details in het interieur, die verwijzen naar de behaalde successen van Škoda in de Rally Monte Carlo.