Autonieuws

In actie: deze Dacia gaat de Dakar-rally rijden

juni 7, 2024

Dacia Sandrider

Dacia ken je van hun betaalbare personenauto’s, zoals de Duster en Jogger, maar nu stappen ze in een heel ander avontuur: rallyrijden. Dacia zet meteen hoog in en staat volgend jaar aan de start van de Dakar-rally, met de Dacia Sandrider. De rallyauto wordt momenteel tot het uiterste gedreven tijdens een reeks intensieve tests.

Na een systeemcheck op het Millbrook Proving Ground in het Verenigd Koninkrijk werd de Dacia Sandrider vier dagen lang (6-9 mei) aan de tand gevoeld op het Sweet Lamb-testcomplex in Wales. Vervolgens reisde het team af naar Château de Lastours in Frankrijk voor nog eens vier intensieve testdagen (27-31 mei). Daar kregen de drie equipes de gelegenheid om de Sandrider te testen met BF Goodrich-banden in rotsachtig en veeleisend terrein.

In Wales zat de Spaanse coureur Cristina Gutiérrez de eerste twee dagen achter het stuur van de Sandrider, waarna negenvoudig wereldkampioen rally Sébastien Loeb het stuur overnam voor het resterende deel van het testprogramma. In Château de Lastours maakte meervoudig Dakar-winnaar Nasser Al-Attiyah voor het eerst kennis met de kwaliteiten van de Dacia Sandrider. Na twee dagen nam Loeb het over, terwijl de Gutiérrez de laatste middag in de cockpit kroop.

Tiphanie Isnard, teamleider van The Dacia Sandriders, zoals het rallyteam van Dacia officieel heet, bevestigde dat de eerste testfase de verwachtingen had overtroffen. Al-Attiyah, Gutiérrez en Loeb, evenals de deskundige ingenieurs en technici, ondervonden nauwelijks problemen.

Nu maakt het team zich op voor de eerste uitgebreide test in Marokko van 28 juni tot en met 5 juli. Tijdens deze test wordt de Sandrider op de proef gesteld in terrein dat vergelijkbaar is met de omstandigheden tijdens de Dakar-rally, de openingsronde van het FIA World Rally-Raid Championship van 3 tot en met 17 januari 2025 in Saoedi-Arabië.