Autonieuws

Hyundai, even luisteren: haal de Hyundai Casper naar Europa!

oktober 4, 2022

Beregezellig, die Casper

Oké, design is een smaakkwestie, maar geef toe: de Hyundai Casper ziet er wel beregezellig uit. Stoer neusje, uitgeklopte wielkasten, een hippe kont en een fraai interieur. De auto zou absoluut niet misstaan op Europese bodem.

Positieve reacties

De Hyundai Casper werd ooit voorgesteld als AX-1 Concept. De reacties waren tijdens de presentatie van dit studiemodel zo positief, dat Hyundai hem al snel in productie heeft genomen. De productieversie is zelfs nog leuker geworden dan het conceptmodel. De Casper staat op hetzelfde platform (K1 bodemsectie) als de Hyundai i10 en Kia Picanto, twee auto’s die wel in Europa worden verkocht.Compacte afmetingen

Erg groot is de Casper niet. Sterker nog: hij is kleiner dan een Hyundai i10. Hij is 3,60 meter lang, 1,60 meter breed en 1,57 meter hoog. Niet al te groot dus en daardoor erg handig met parkeren in de drukke Europese steden. De wielbasis komt uit op 2,40 meter. Hyundai levert het model met driecilinder benzinemotoren.

Motoren Hyundai Casper

De eerste is een 1.0 MPI met 75 pk terwijl het topmodel een 1.0 T-GDi met 100 pk onder de motorkap heeft. Schakelen kan met een handgeschakelde vijfbak of vijftrapsautomaat. Ook deze aandrijflijnen kennen we in Europa, want de i10 en Kia Picanto zijn met dezelfde motoren leverbaar.
Elektrische Casper

Waarom dan geen carrière in Europa? Als mini-crossover zou de Hyundai Casper een goed alternatief kunnen zijn voor de Suzuki Ignis of volledig elektrische Dacia Spring Electric. Auto’s met een soortgelijke uitstraling en met vergelijkbare buitenmaten. Hyundai komt zelfs met een elektrische Casper. Die zou helemaal goed passen in Europa, gezien ons gunstige belastingklimaat voor EV’s.

Kom op Hyundai!

Hyundai heeft tot op de dag van vandaag nog geen plannen aangekondigd voor een Europese carrière van de Casper. Daar mag wat ons betreft verandering in komen. Want Europeanen kunnen met al die torenhoge prijzen en rekeningen wel een aantrekkelijk geprijsde compacte crossover gebruiken, helemaal als die dan ook zo goed oogt als de Hyundai Casper. Dus Hyundai, kom op! Haal die Casper naar Europa!
Goudmijntje, die Hyundai Casper

De Casper is misschien wel een goudmijntje! In Zuid-Korea werden op de eerste dag van de verkoop al 20.000 bestellingen geplaatst. Ook niet zo gek met een prijskaartje van omgerekend 9.980 tot 13.700 euro, afhankelijk van uitvoering. Dat is niet veel. Het is bovendien een slimme benjamin, want de rugleuningen van de voorstoelen zijn neerklapbaar en de achterbank is over 16 centimeter verschuifbaar waardoor een bagageruimte van liefst 301 liter kan ontstaan. Met een dakdrager kun je hem ook meenemen voor een campingweekend. Nederland is de Casper op het lijf geschreven.