Autonieuws Elektrisch

Honda gaat rijdende PlayStation bouwen

oktober 13, 2022

Samenwerking tussen Honda en Sony

Honda en Sony flirten al langer met elkaar als het gaat om de bouw van een auto. De beide bedrijven zetten op 4 maart van dit jaar de eerste stap met het tekenen van een intentieverklaring voor een ‘strategische alliantie in het veld van de mobiliteit’. Op 16 juni werd de joint-venture officieel opgericht en nu maakt Sony Honda Mobility (SHM) bekend dat de eerste auto in 2025 onthuld wordt en in 2026 op de markt komt.

Elektrische auto Honda en Sony

Wat voor soort auto die eerste elektrische auto van Sony en Honda gaat worden, is nog niet duidelijk. Gezien de huidige markt ligt een SUV voor de hand, maar een lage, ultra-efficiënte sedan of liftback zou ook een optie kunnen zijn. De beoogde specificaties zijn nog niet duidelijk. SHM zegt dat software in ieder geval een belangrijke rol gaat spelen bij het eerste productiemodel. Dat geldt ook voor het infotainmentsysteem: volgens SHM zal dat ‘digitale innovaties zoals de metaverse’ bevatten.

Interieur Sony Vision-S 01

Naast de software speelt ook autonoom rijden een belangrijke rol bij de eerste auto van SHM. De auto moet ‘onder bepaalde condities’ autonoom kunnen rijden op niveau 3. Dat betekent dat de auto nog niet volledig zelfstandig kan rijden, maar dat de bestuurder op bepaalde stukken snelweg wel de handen van het stuur kan halen om de auto het werk te laten doen.

Ook naar Europa?

Wanneer de nog naamloze auto van SHM onthuld wordt, is nog niet duidelijk. In ieder geval kan hij in het eerste halfjaar van 2025 gereserveerd worden door potentiële klanten in Amerika en Japan. Vervolgens moet hij in de lente van 2026 in Amerika op de markt komen en in de tweede helft van 2026 in de Japanse showrooms staan. De auto wordt geproduceerd in ‘een fabriek van Honda in Noord-Amerika’, maar SHM liet niet weten welke fabriek dat dan is. Vermoedelijk is dat Honda’s nieuwe ‘EV hub’ in Ohio, waar het automerk 4,4 miljard dollar in investeert.

Sony Vision S-01

Of de auto(‘s) van SHM uiteindelijk ook in Europa op de markt komen, is nog niet duidelijk. Naar verluidt wordt een Europese marktintroductie wel overwogen. Afwachten dus…

Eerdere elektrische auto van Sony

Voordat de samenwerking met Honda op gang kwam, liet Sony al een aantal elektrische conceptauto’s zien: de Vision-S 01 en 02. Die eerste staat hier op de foto’s en is een gestroomlijnde lage elektrische liftback, de Vision-S 02 is juist meer een cross-over. Het zou goed kunnen dat het eerste model van Honda en Sony op één van deze twee studiemodellen is gebaseerd, maar daarover houdt men de kaken nog stijf op elkaar.