Achtergrond

Hoe neem ik mijn hond veilig mee in de auto?

juli 18, 2022

Regelgeving

In Nederland zijn er geen specifieke regels voor het vervoeren van je hond. Wat je echter wel wil, is dat dit veilig gebeurt. Er zijn verschillende manieren, zoals een hondenbench, autogordel en simpelweg in de achterbak. In Nederland is er dus nog geen wetgeving wat betreft het meenemen van een hond, maar in populaire vakantielanden zoals Duitsland, België en Frankrijk zijn er wel strenge regels voor het veilig vervoeren van een hond. Voor een eventuele vakantie doe je er goed aan om een hondengordel aan te schaffen. Maar wat is een hondengordel precies?

Hondengordel

De hondengordel voor in de auto werkt natuurlijk anders als een mensengordel. Het lichaam van een hond heeft een totaal andere vorm dan dat van een mens. Een hondengordel is een soort tuigje, waar de hond in zit. Het bijbehorende riempje kun je in de gordelhouder klikken. Dit voorkomt dat je hond gekke dingen gaat doen of naar voren vliegt bij een eventueel ongeluk. Ook voorkomt het dat een hond een onverwachtse beweging maakt en dat daardoor iemand de macht over het stuur verliest. Door gebruik van een gordel is de kans hierop veel kleiner. Zo kun je veilig op reis met je viervoeter.

Uitzoeken van een hondengordel

Een hondengordel is niet enorm prijzig. Je hebt al een hondengordel voor vijf euro. Wel is het belangrijk dat de kwaliteit goed is. Iets meer uitgeven is daarom geen slecht idee. Andere criteria zijn bijvoorbeeld lengte en stevigheid. Je wil natuurlijk niet dat je hond uit zijn tuigje schiet als je plots hard op de rem trapt. Ook moet de gordel goed stevig zijn, zodat het tuigje niet knapt als er onverhoopt toch iets gebeurt.